Няма изгледи войната в Украйна скоро да приключи, затова основният

...
Няма изгледи войната в Украйна скоро да приключи, затова основният
Коментари Харесай

Всичко това зависи от следващото правителство на България


Няма изгледи войната в Украйна скоро да завърши, по тази причина главният въпрос в България в този момент не опира до " справяне с последствията " от нея, а до готовността за напълно радикални промени. Какво е нужно?

Когато политиците дават обещание на гласоподавателите, че ще се оправят с, това не е предсказуемият хепиенд в апокалиптичните филми или военни трилъри, където героят работи по разпоредбите, положителното и злото са различими като бялото и черното, а най-после справедливостта тържествува.

Няма изгледи войната скоро да завърши, а и след нейния край глобите против Русия надали ще бъдат автоматизирано прекъснати. Въпросът не опира до “справяне с последствия ”, а до промяна на енергетиката и преустановяване на съветските зависимости, рационализация на армията, която да изхвърли остарялото руско въоръжение, както и до противопоставяне на.

Готовност за промени?

Готови ли са претендентите за властта за толкоз радикални промени? Предизборната акция не дава ясни отговори, само че изобилства от обещания за по-високи пенсии и по-високи заплати, таван на цените на газа и. Но всички заобикалят тематиката за хибридната война заради изявените русофилски настроения и намерено русофилски политически планове.
Редакцията предлага
Проучване на организация “Тренд ” предходната седмица сподели, че 77% от българите желаят от бъдещите парламент и постоянно държавно управление да обезпечат търпими цени на газ, ток и горива. А 75% от хората чакат ограничения против обедняването. Те не желаят да знаят по какъв начин инфлацията се е ускорила до 17,7% за август (на годишна база), а по какъв начин политиците ще се оправят. Повече от всеки път жителите разчитат на страната, което натоварва бъдещите ръководещи с прекомерно огромни упования.

Помощ от страната

Следващото държавно управление ще би трябвало да реши да продължи ли обезщетенията за бизнеса поради скъпия ток, да заплаща ли и след края на 2022 година отстъпка от 25 ст./литър за бензин 95 и дизел, метан и пропан-бутан, да резервира ли отпадането на акциза върху електрическата енергия, втечнения нефтен газ и природния газ, нулевата ставка на Данък добавена стойност за хляба и 9% Данък добавена стойност за доставките на електричество и природен газ за централно отопление.

Служебният кабинет приготвя скица за обезщетения на бизнеса поради скъпия газ, която ще предложи на идващия парламент. “Не може да има обезщетения за електрическа енергия, а да няма за газ и да слагаме едни компании в неконкурентна обстановка по отношение на други ”, съобщи неотдавна служебният министър на стопанската система и промишлеността Никола Стоянов. В същото време държавното управление на президента - неконкурентно - оказа помощ на столичната Топлофикация, отписвайки 680 млн. лв. от дълга ѝ, което е половината от насъбраните отговорности към “Булгаргаз ” и БЕХ.

Каквито и да са ограниченията, те ще са резултат от съдружни договаряния и опциите на бюджета за 2023 година, само че също и от наследството на служебното държавно управление. Четвъртият кабинет на ще ръководи най-малко до края на октомври и на него се падна отговорността да контракти синьо гориво за зимата. Оттам увериха, че газът до октомври е обезпечен, газохранилището в Чирен ще е цялостно на 80%, а от 1 октомври азерският газ, който покрива 1/3 от годишното ползване на България, ще се получава в цялостен размер.

“Булгаргаз ” ще разгласи търгове за доставка на полутечен природен газ за ноември и декември, както и за цялата 2023 година Паралелно с това договаря за слотове за регазификация на терминала в Ревитуса за тези месеци и за спомагателни слотове в Турция през 2023 година Стартира и процедура за подготовката на търг за дълготрайни доставки за интервала 2024-2034 година, който се чака през март следващата година. “Булгаргаз ” към този момент разполага с потенциал от 10.6 млн. мегаватчаса годишно към строящия се терминал за полутечен газ в Александруполис за период от 10 години. Но би трябвало да обезпечи и газ за това трасе.

Какво ще се прави с тока

По-сложен е въпросът с пазара на ток за битовите консуматори, защото следващата година би трябвало да стартира първият стадий от либерализацията за битовите консуматори, която да завърши до края на 2025 година Тогава семействата ще би трябвало да купуват ток от борсата - и цената няма да се дефинира от Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР), а на пазарен принцип. По време на договарянията за съдружно съглашение в края на предходната година беше изискал като краткосрочна мярка да се отсрочи извеждането на битовите консуматори на свободния пазар. Но този ангажимент е включен в Плана за възобновяване и резистентност (ПВУ), с цел да се получат средства по механизма. Планът планува и период до края на 2022 година, в който Народното събрание най-накрая да утвърди дефиницията за “енергийна беднотия ” за семействата като законодателна смяна в Закона за енергетиката - за задачите на либерализацията и финансирането на планове за енергийна успеваемост.

Решението е в ръцете на идващото държавно управление

Но освен либерализацията на енергийния пазар за бита се бави. Стопирана е и цялостната либерализация на пазара на едро, която включва унищожаване на ролята на НЕК като публичен снабдител и на квотите за контролирания пазар. Политическата неустойчивост отсрочи тези законови промени през лятото, само че опасността от нова неустойчивост може още да ги забави - което значи и проблеми с приемане на средствата по Плана за възобновяване. Решението е в ръцете на идващото държавно управление.

Емилия Милчева

В негови ръце е и модернизацията на армията, която в този момент е на кота нула. Войната в Украйна не даде подтик на този развой, а един от най-големите планове - за нови бронирани машини за сухопътните войски, не помръдва от времето на третия кабинет на Бойко Борисов. До началото на ноември българските ръководещи би трябвало да отговорят и дали одобряват офертата на Съединени американски щати за още - крайното решение за договорка е на Народното събрание.

Не за последствия от войната в Украйна, а за нова действителност би трябвало да се готвят идващите на власт - и място за червени линии в нея няма.

*Този коментар показва персоналното мнение на създателя и може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дъждовни води като цяло.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР