Няма и няма как да има скрит инвеститор в една

Няма и няма как да има скрит инвеститор в една ...

„Еврохолд“: Няма скрит инвеститор зад покупката на „ЧЕЗ-България“


Няма и няма как да има скрит инвеститор в една публична компания като „Еврохолд“, обясни в предаването „Тази сутрин“ председателят на надзорния съвет и основен акционер в компанията Асен Христов. Преди дни „Еврохолд“ официално завърши придобиването на седемте дружества на „ЧЕЗ Груп“ в България.

„Регулаторите одобриха сделката още преди изборите, но все пак промяната в политическата обстановка винаги води до това, че има някакво движение в икономиката. Не мога да кажа, че някой конкретно е спирал сделката, но в една такава сделка винаги има държавен интерес“, коментира Асен Христов. Според него ЧЕЗ е много добра компания, но има много неща, които могат да се подобрят. Има инвестиционна програма, която е одобрена от КЕВР и тя е около 85 млн. лева годишно, посочи той.

„Цената на тока не се определя от ЕРП-тата, те дистрибутират и дават предложение до КЕВР. Регулаторът определя цената на тока за населението. Цената се състои от цена на тока за производство и за пренос. Преносът, който ЕРП извършват, е не повече от 10%“, обясни Асен Христов. „Не смятам, че ще има шоково поскъпване, освен ако няма някаква световна криза“, добави той. По думите му се обмисля да има нова компонента в цената като застраховка за електроуредите при аварии.

„Това е най-голямата сделка в България през последните години в енергетиката и не само, българско дружество идва при български инвеститор“, посочи още Асен Христов.

„Средствата дойдоха по два пътя. Единят е, че „Еврохолд“ е увеличи капитала си със 157 млн. лева на българската борса, останалите средства дойдоха от заем от големи международни институции и банки“, обясни той.

„Сделката продължи повече от три години, около нея имаше най-различни интереси, сигурно е имало и политически и държавни. Важното е, че сделката се случи и активът е в българско дружество“, смята Асен Христов. Според него много по-лесно е регулатирите да се грижат за стратегическата и националната сигурност на България, когато нещата са тук в страната.

„Сделката е политически защитена, защото участвайки международни и световни банки, помагат да няма политически натиск“, посочи представителят на „Еврохолд“.

Източник: btvnovinite.bg