Няма и няма как да има скрит инвеститор в една

...
Няма и няма как да има скрит инвеститор в една
Коментари Харесай

„Еврохолд“: Няма скрит инвеститор зад покупката на „ЧЕЗ-България“

Няма и няма по какъв начин да има прикрит вложител в една обществена компания като „ Еврохолд “, изясни в предаването „ Тази заран “ ръководителят на надзорния съвет и главен акционер в компанията Асен Христов. Преди дни „ Еврохолд “ публично приключи придобиването на седемте сдружения на „ ЧЕЗ Груп “ в България.

„ Регулаторите утвърдиха договорката още преди изборите, само че въпреки всичко смяната в политическата конюнктура постоянно води до това, че има някакво придвижване в стопанската система. Не мога да кажа, че някой съответно е спирал договорката, само че в една такава договорка постоянно има държавен интерес “, разяснява Асен Христов. Според него ЧЕЗ е доста добра компания, само че има доста неща, които могат да се подобрят. Има капиталова стратегия, която е утвърдена от КЕВР и тя е към 85 млн. лв. годишно, уточни той.

„ Цената на тока не се дефинира от ЕРП-тата, те дистрибутират и дават предложение до КЕВР. Регулаторът дефинира цената на тока за популацията. Цената се състои от цена на тока за произвеждане и за транспорт. Преносът, който ЕРП правят, е не повече от 10% “, изясни Асен Христов. „ Не считам, че ще има шоково повишаване, в случай че няма някаква международна рецесия “, добави той. По думите му се обмисля да има нова съставния елемент в цената като застраховка за електроуредите при повреди.

„ Това е най-голямата договорка в България през последните години в енергетиката и освен, българско сдружение идва при български вложител “, уточни още Асен Христов.

„ Средствата пристигнаха по два пътя. Единят е, че „ Еврохолд “ е усили капитала си със 157 млн. лв. на българската борса, останалите средства пристигнаха от заем от огромни интернационалните институции и банки “, изясни той.

„ Сделката продължи повече от три години, към нея имаше най-различни ползи, несъмнено е имало и политически и държавни. Важното е, че договорката се случи и активът е в българско сдружение “, счита Асен Христов. Според него доста по-лесно е регулатирите да се грижат за стратегическата и националната сигурност на България, когато нещата са тук в страната.

„ Сделката е политически предпазена, тъй като участвайки интернационалните и международни банки, оказват помощ да няма политически напън “, уточни представителят на „ Еврохолд “.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР