Няма фактор, който да говори за рязък скок на цените

...
Няма фактор, който да говори за рязък скок на цените
Коментари Харесай

Няма да има рязък скок на цените на горивата, категорични са от бранша

Няма фактор, който да приказва за внезапен скок на цените на горивата. Очаквам стабилизиране и по-ниски цени в идващите дни или задържане на равнища, близки до актуалните. За последните три месеца бензинът и дизелът са поевтинели с към 20%. Това сподели Светослав Бенчев от Българска петролна и газова асоциация по Nova News.

От сектора в това време предизвестиха, че метанът ще стане най-скъпото гориво на пазара, в случай че се върне остарялото облагане за пропан-бутан, каквото желание разгласи финансовото министерство. Скокът ще е с до 35 стотинки. Поскъпване ще има и при газа.

По думите на Светослав Бенчев лятото ще посрещнем с близки цени до сегашните. " Трябва да се отстрани нулевата ставка на втечнения нефтен газ и понижената Данък добавена стойност ставка за метана и газа. Това значи 24 стотинки нарастване на цената на пропан-бутана и към 35 стотинки на метана на кг.  За държавния бюджет това са към 110 милиона годишно в хазната ", изясни той.  

Според него се чака да излезе правилник, който ще вкара скица за търговия с излъчвания в превоза и в постройките. " Ще се продават излъчвания, които доставчиците на горива ще купувят. Механизмът ще бъде сходен на този във въглищните централи. Това се чака да се отрази на бензина и дизела - излиза към 80 до 90 стотинки на литър гориво в допълнение ", уточни Бенчев. 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР