Няма единно мнение как да съчетаваме продуктитеМногото хранителни добавки увреждат

...
Няма единно мнение как да съчетаваме продуктитеМногото хранителни добавки увреждат
Коментари Харесай

Лекарски съвети могат да ви разболеят

Няма единно мнение по какъв начин да съчетаваме продуктите
Многото хранителни добавки повреждат черния дроб

Ако се вслушвате във всичко, което ви предлагат лекари, диетолози, нутриционисти и всевъзможни специалисти, в действителност ще се объркате по какъв начин да се грижите вярно за своето здраве. Понякога препоръките си опонират и даже са взаимно изключващи се.

Плодовете

Най-голямото комплициране е във връзка с плодовете и изобщо на храненето. Често самите лекари се придържат към разнообразни хранителни концепции и имат вяра в легенди, за които на драго сърце описват на пациентите. Един от тях е: не яжте плодове след хранене!

Комбинацията от плодове и зърнени храни е доста публикувана, само че ежедневната консумация на такива закуски не се предлага, защото процесът на ферментация и изгниване ще се ускори, предизвестяват гастроентеролози. Яжте такава закуска не повече от един път седмично, тогава няма да навредите на тялото си.

Според друго мнение плодовете би трябвало да се ядат по едно и също време с главната храна или като десерт директно след нея. Те са фруктоза - естествена, само че захар. Когато ги ядем като междинна закуска, непрекъснато покачваме кръвната захар, те не дават вярно засищане и след час и половина ядем още веднъж. Честото похапване е нездравословно. Освен това плодовете са киселини, оказват помощ за усвояването на протеините от храната и желязото. Много дами имат недостиг на протеини и желязо.

При съществуване на болести на храносмилателния тракт някои плодове би трябвало да бъдат изцяло изключени от диетата или да не се ядат на празен корем, защото това може да провокира киселини и други неприятни признаци. Някои хора като цяло не понасят доста добре плодовете заради нарушаване на чревната микрофлора - те могат да им причинят метеоризъм и колики. 

Накратко: няма повсеместен съвет за плодовете, всеки би трябвало да наблюдава реакцията на тялото и да реши по какъв начин му е по-удобно и дали да ги яде.

Яйцата



Яйцата са потребни, не си ги забранявайте.

Яденето на яйца покачва холестерола. Това е мит. Тялото се нуждае от холестерол, от него се синтезират полови хормони. Яйцата са елементарно усвояем протеин и съдържат наситени мазнини. Можете да ядете повече от 2 в порция, въпросът е с какво ги комбинирате в чинията. Добри комбинации са яйца със зеленчуци, както и зелен омлет със спанак. 

Един жълтък съдържа към 200-250 мг холестерол. Той се създава от нашето лично тяло и има редица потребни функционалности, тъй че не трябва да го пренебрегваме.

Въглехидратите

Яденето на въглехидрати през нощта води до наддаване на тегло. Тук е значимо да си зададем въпроса какви въглехидрати ядем през нощта: елементарни или комплицирани? Например пастата е неприятен избор за вечеря, само че кафявият ориз, елдата или киноата са добре пристигнали. Ако би трябвало да започнете деен развой на изгаряне на мазнини, тогава е добре да научите тялото да минава от въглехидратния метаболизъм като главен източник на сила към мазнини. Ако дневното наличие на калории подхожда на разноските за сила, тогава бавните въглехидрати през нощта няма да доведат до наддаване на тегло, само че могат да причинят утринно отичане. 1 грам въглехидрати задържат 4 грама вода.

Водата

Вероятно всеки най-малко един път е чувал съвета за прословутите 2 литра вода дневно. Знайте: няма универсални литри, това е мит. Жаждата постоянно ще ви каже каква е вашата норма. Правилото за двата литра се появява за първи път през 1945 година, когато Американската организация по храните разгласява рекомендации, съгласно които „ междинният възрастен човек се нуждае от към 2,5 литра вода дневно “. Вярно, там също е казано, че човек получава част от нужната течност от храната, само че, явно, тази забележка не всички са я чели или просто са я пренебрегнали. По-късно диетологът Маргарет Макуилямс в книгата си „ Хранене за положително здраве “ написа, че човек би трябвало да пие 6 до 8 чаши вода дневно, още веднъж поправени поради други питиета, плодове и зеленчуци. Но в груповото схващане се фиксира единствено информацията за броя на чашите.

Колко в действителност би трябвало да се пие? Има безчет формули, по които се пресмятат нормите на банкет на течности. Според една от най-известните се поставят 30-45 мл вода на кг телесно тегло. Така се пресмята нужното количество течност, което не е наложително да е вода. 

Всъщност потребността на човек от течности и вода зависи от доста параметри - пол, възраст, тегло, физическа интензивност, климатични условия - и е друга при разнообразни условия. Здравият човек не би трябвало да пресмята нормите на ползване на вода, защото механизмът на обмена й в тялото се контролира от правилото на противоположната връзка благодарение на жаждата. Според актуалните рекомендации пиенето на вода, когато се чувствате жадни, т.е. при поискване, е задоволително, с цел да поддържате водно-електролитния баланс.

Витамините



Някои хора одобряват по едно и също време 10-15 хранителни добавки.

В домашната аптечка на всяко семейство може да се откри опаковка с витамини: за имунитет, нокти и коса, успокоителни препарати, комплекси за намаляване. Някои хранителни добавки започнаха да бъдат изключително търсени с настъпването на пандемията от ковид. Тези, които се опасяваха да не се разболеят, безусловно изкупиха витамин D, цинк и селен от аптеките. А преболедувалите коронавирус не пестиха средства за витамини от група В, с цел да балансират нервната си система.
Специалистите постоянно срещат пациенти с типичен прояви на полифармация, които одобряват по едно и също време 10-15 хранителни добавки. В същото време никой не написа за вероятната щета от използването им - лекарствено увреждане на черния дроб. През 2013-2014 година 20% от провокираното от медикаменти чернодробно увреждане (DILI) в Съединени американски щати е обвързвано с използването на добавки. В испанския указател DILI 13% от случаите са били свързани с билкови и хранителни добавки през 2010-2013 година, а отчети от Сингапур и Южна Корея сочат удивителните 70% и повече.

Не споделяме, че питателните добавки са нещо неприятно. Има образци за качествени препарати. Но има и такива производители, които могат изцяло неконтролируемо да прибавят към питателните добавки нещо, което освен не носи изгоди, само че може да аргументи и щета.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР