Няма други огнища на менингит и няма място за паника.

...
Няма други огнища на менингит и няма място за паника.
Коментари Харесай

Нужна ли е задължителна ваксинация срещу минингит, за да не се получават огнища?

Няма други огнища на менингит и няма място за суматоха. Изследвани са и контактните лица на детето от прилежащите групи на софийската детска градина " Вълшебство "  и след потвърденото крепко заразоносителство са подхванати съществени противоепидемични ограничения. Положителните проби са потвърдени с PCR. Това сподели по-рано денем (03.12.2021) проф. Ива Христова, шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания пред Българска национална телевизия. По думите ѝ в детска възраст бактериалните менингити доста рядко могат да доведат до тежко протичане.

" Всички ваксини, които съществуват за предотвратяване на детското здраве, са целесъобразни. В общия случай болестта протича единствено със засягане на горните дихателни пътища. Това е рядко заболяване, би трябвало да му се обърне внимание ", добавя още тя.
Кога менингококът може да стане гибелен - зависи от бактерията
При всички 23 деца, при които е открита бактерията менингокок, бактерията е от тип, който не допуска тежко разболяване. Това обяс...

Actualno.com напомня, че на 01.12. т.г се разбра за огнище на минингит в детска градина в София.

От 2011 година у нас има ваксини против менингит, само че не са наложителни. Според епидемиолози този случай отваря полемиката за това дали не би трябвало да се премисли имунизационният календар. До 40% от популацията у нас са здрави носители на менингококова зараза, настояват инфекционисти, без даже да подозират за това.

Менингоковата зараза постоянно стартира със признаци, сходни на настинката и грипа. Това, което я отличава, е мощното главоболие и раздразнението от светлината. Менингококите са единствено един от видовете бактерии, които могат да доведат до менингит. Заболяването може да протече при дребните деца, кърмачетата, новородените и децата в детските градини, както и при възрастни над 60 години. При подозрение за контакт с болен от менингит, неотложно би трябвало да се направи тест.

По наставление на Столичната здравна ревизия след открития случаи на деца, позитивни за бактериален менингит, на 1 декември се прекрати присъственото образование в софийската детска градина " Вълшебство ".
Расте броят на инфектираните с менингит от столична детска градина
Броят на хората, инфектирани с мерингинт от столичната детска градина " Вълшебство " пораства. Това оповестиха от Столичната районна здравна инсп...

Направените проучванията от 31 деца и 8 души от личния състав, контактни на инфектирано дете, направени от Националния център по заразни и паразитни болести, демонстрираха, че 16 деца и 2 възрастни са позитивни за съществуване на Neisseria meningitidi (менингокок).

Разпоредената от здравния министър доктор Стойчо Кацаров инспекция на всички лечебни заведения, свързани с умрялото на 26 ноември (петък) от свръхостър менингококов сепсис 5-годишно дете продължава. Появи се и информация, че фамилията на детето е обикаляло няколко лечебни заведения преди то да бъде прегледано. Родителите на децата се оплакват, че градината е работила до вторник в това число, което, съгласно тях, може да е причина за още по-голямо разпространяване на болестта.

От РЗИ оповестяват, че към този миг в 23-ма души е открита бактерията менингокок. Столичната РЗИ издаде заповед за затваряне на детската градина. Инфектираните са носители, само че нямат признаци и са в положително положение. Въпреки това остава затворена до второ разпореждане.

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР