Няма допълнителни средства за земеделието. Парите се местят от единия

...
Няма допълнителни средства за земеделието. Парите се местят от единия
Коментари Харесай

Протестите на земеделци продължават, във вторник и пред Министерски съвет

„ Няма спомагателни средства за земеделието. Парите се местят от единия джоб в другия “, това декларират от Инициативния комитет за избавяне на българското земеделие и желаят оставката на министър Кирил Вътев поради несправяне с политиката в бранша и умишленото опълчване на сектора.

Инициативният комитет за избавяне на българското земеделие сплотява 26 браншови организации в бранш Земеделие, измежду които Съюз на говедовъдите в България, Асоциация на земеделските производители в България, Национален съюз на градинарите в България, Националният съюз на земеделските кооперации в България, Българска оризова асоциация, Професионална асоциация на розопроизводителите в България, Национална асоциация на оранжерийните производители, Асоциация на млекопреработвателите в България, Асоциацията на овощарите в България, Национален браншови пчеларски съюз и доста други браншови структури. В огромната си част това са организации, които са с над 20-годишна история, дейностите и решенията им са обществени, заемат дейна позиция и вземат участие в комитети и работни групи, както във времето преди, по този начин и след присъединението на България към Европейски Съюз.

От страна на организациите са показани стотици позиции и мнения по значимите за бранша диспути и документи, а стопанствата, показани в тях, обезпечават работа на 300 хиляди служащи в селските региони. Организациите в Инициативния комитет създават 80 % от млякото, 90 % от зеленчуците, 30% от зърното, 100% от ориза и маслодайната роза в страната.

Всички 26 браншови организации, обединени в Инициативния комитет, упорстват за повече бистрота и ясна политика в бранш Земеделие.

Крайно време е да се разяснява така наречен Българска земеделска камара. Това е организация, записана преди няколко месеца, директно преди Кирил Вътев да стане министър на земеделието и храните. Това е организация, която даже няма уебсайт и обществена информация за това кои са членовете й, какъв е уставът й, какви са задачите и кой я съставлява? Това е организация, която показва пред КОПА КОДЖЕКА погрешна информация, като да вземем за пример, че в нея членува Националния съюз на земеделските кооперации, единствено с цел да бъдат признати в тази организация. Националният съюз на земеделските кооперации в България изрично се разграничава от БАК и декларира присъединяване си в Инициативния комитет.

„ Националният съюз на земеделските кооперации в България (НСЗКБ) бе включен в БАК без нашето единодушие и все още попада като член по право в УС “, разяснява Николай Момчилов, ръководител на НСЗКБ. „ По мое мнение това е било належащо за БАК да бъде призната в КОПА КОДЖЕКА, защото НСЗКБ е единствената организация, сплотяваща кооперациите у нас. Нашите членове са стотици аграрни кооперации с над 60 хиляди членкооператори, работещи в областта на зърнопроизводството и отглеждането на животни. “, посочи Момчилов. „ До момента НСЗКБ не е издирван за срещите, които са провеждани от БАК. Не бяхме позволени и до диалози на една маса в Министерски съвет. Това демонстрира, че се вършат специфични сделки сред страните “, сподели още Николай Момчилов, ръководител на НСЗКБ.

Инициативният комитет не приема метода да се афишират за нелегитимни по-голямата част от браншовите организации в страната. Опитите на министъра на земеделието и храните да легитимира няколко послушни организации, които могат да бъдат излъгани и умишленото им опълчване с всички останали браншови организации води само до разцепление на бранша, от което губят всички аграрни производители.

„ Имам въпрос към господин Кирил Вътев. Как през септември, когато подписахме Меморандума, всички 25 организации, бяхме законни, а в този момент 4 месеца по-късно към този момент не сме? Аз знам отговора! Защото отказахме да сме послушни, да бъдем лъгани и да заблуждаваме редовите аграрни производители! “, разяснява Венцислав Върбанов, ръководител на УС на Асоциация на земеделските производители в България.

Протестите за избавяне на българското земеделие не престават от 12.02.2024 година по места в цялата страна, а на 13.02.2024 година ще се организира огромен митинг пред Министерски съвет в София поради изцяло несправяне с политиката в бранша на сегашния министър Кирил Вътев и умишленото опълчване на сектора.

От 12.02.2024 година митинги ще се проведат на пътя Елхово-Лесово, на интернационалния път Плевен-Оряхово, на Петолъчката, на пътя Варна-Бургас на изхода на Варна, край Долни Богров, на Граничен контролно-пропусквателен пункт Илинден-Екзохи, на Граничен контролно-пропусквателен пункт Калотина, Граничен контролно-пропусквателен пункт Кулата, Гюешево и други, оповестява БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР