Няма доказателства, че клас лекарства за диабет и отслабване, сред

...
Няма доказателства, че клас лекарства за диабет и отслабване, сред
Коментари Харесай

ЕМА: Няма доказателства за връзка между GLP-1 агонистите и суицидните помисли

Няма доказателства, че клас медикаменти за диабет и намаляване, измежду които извънредно известните в последно време Ozempic и Wegovy, са свързани със суицидни мисли. Това заяви Европейската организация за медикаментите в петък, осведоми „ Дневник “.

Комитетът за оценка на риска в региона на фармакологичната зоркост на европейския регулатор, който следи страничните резултати на медикаментите, не счита, че са нужни актуализации на информацията за продуктите.

Констатацията идва, откакто през декември Европейската организация по медикаментите (EMA) разшири своя обзор в класа медикаменти за намаляване и диабет, известни като GLP-1 рецепторни агонисти, с цел да получи повече данни от производителите на медикаменти за по-нататъшно изследване на казуса.

Анализът стартира през юли, откакто здравният регулатор на Исландия означи три случая на пациенти с намерения за самоубийство или самонараняване след приложимост на медикаментите на датския производител Novo Nordisk. Прегледът се концентрира върху медикаменти, които съдържат или семаглутид или лираглутид - и двете съединения, ориентирани към GLP-1.

Лираглутид е дейната съставна част в лекуването за намаляване Saxenda, семаглутидът е дейната съставна част в Wegovy и в най-продаваното лекуване за диабет Ozempic.

Според експертния комитет на европейската организация не открива директна връзка сред използването на семаглутид и суицидните мисли.

В допълнение, резултатите от друго изследване, извършено от EMA при хора с диабет вид 2, не поддържат никаква връзка сред използването на GLP-1 медикаменти и риска от събития, свързани със самоубийство и самонараняване.

Предварителният обзор на Администрацията по храните и медикаментите на Съединени американски щати през януари също не откри сходна взаимозависимост.

GLP-1 рецепторните агонисти, в началото създадени за подкрепяне на контрола на кръвната захар при пациенти с диабет в Ozempic на Novo Nordisk и в Mounjaro на Eli Lilly забавят храносмилането и понижават глада.

Трите медикамента до момента се демонстрират като релативно безвредни. Техните клинични изследвания не демонстрират риск от самоубийство.

Но лекарите са нащрек за недокументирани преди този момент опасности, защото стотици хиляди нови пациенти стартират да одобряват тези медикаменти, с цел да отслабнат.

Повишените опасности от самоубийство накараха регулаторите да издадат строги предизвестия по отношение на медикаментите за затлъстяване в предишното, като Acomplia на Sanofi, което беше изтеглено от пазара в Европа през 2008 година, откакто беше обвързван с появяването на суицидни намерения.

През октомври експертният комитет по лекарствена сигурност заяви, че не е разкрил причинно-следствена връзка сред GLP-1 медикаментите и рака на щитовидната жлеза.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР