Няма данни за замърсяване от Украйна в българската акватория на

...
Няма данни за замърсяване от Украйна в българската акватория на
Коментари Харесай

МОСВ с актуални данни има ли замърсяване в българската акватория на Черно море

Няма данни за замърсяване от Украйна в българската акватория на Черно море, оповестяват от пресцентъра на Министерство на околната среда и водите.

Със съдействието на Гранична полиция продължава регулярното проучване на крайбрежните води от бреговите пунктове. Резултатите не демонстрират замърсяване на морската околна среда.

Военният научноизследователски транспортен съд „ Св. Св. Кирил и Методий “ (НИК 421) организира спомагателен мониторинг на водите на Черно море.

Прогнозата за северозападната част на Черно море остава устойчиво удобна, като евентуалните замърсители циркулират в изключителната икономическа зона на Украйна.

На сателитните изображения не се следи замърсяване в изключителната икономическа зона на България.

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) обезпечава постоянно наблюдаване на положението на морските води след разрушаването на стената на язовир „ Нова Каховка “, ситуиран на река Днепър на територията на Украйна.

Последните данни от цифровото моделиране на Центъра за интегрирано ръководство и мониторинг на бреговата зона към ВВМУ „ Н. Й. Вапцаров “, както и сателитно наблюдаване, не демонстрират замърсяване на българската акватория с евентуални замърсители в резултат на случая:

·Прогнозата за северозападната част на Черно море до 20 юли се резервира устойчиво удобна, като евентуалните замърсители циркулират в изключителната икономическа зона на Украйна.

·На сателитните изображения не се следи замърсяване в изключителната икономическа зона на България.

·Според данните няма терзания, свързани със зоните за къпане по българското Черноморие.

Военният научноизследователски транспортен съд „ Св. Св. Кирил и Методий “ (НИК 421) организира спомагателен мониторинг на водите на Черно море. От представители на Басейнова дирекция „ Черноморски регион “ се правят пробонабирания от 23 точки. Корабът ще дебаркира на Морска гара – Бургас на 19 юли и по информация на „ Пристанище Бургас “ ЕАД ще бъде отворен от 17 до 19 часа за искащите да го прегледат.

Със съдействието на Гранична полиция, Басейнова дирекция „ Черноморски регион “ (БДЧР) и Регионална лаборатория - Варна към Изпълнителна агенция по околна среда наблюдават ежеседмично положението на черноморските води в три спомагателни пункта в бреговата зона – Дуранкулак бряг, Шабла бряг и Калиакра бряг. Министерство на околната среда и водите е в непрекъснат продан на информация с украинските, молдовските и румънските управляващи за евентуално замърсяване на водите в Черно море.

Според постъпилите в БДЧР данни от мониторинга на бреговите пунктове от пробите, взети на 10.07.2023 година, измерените стойности по индикатори нефтопродукти, полихлорирани бифенили, метали и пестициди във всички пунктове са под оптимално допустимите концентрации и средногодишните стойности. Резултатът по индикатор цезий-137 за пункт Дуранкулак бряг е под границата на количествено установяване на метода, а данни за тритий към момента не са подготвени. Все още не са подготвени и резултатите по индикатори цезий-137 и тритий за пунктове Шабла бряг и Калиакра.

Постъпили резултати от проучване на проби, взети преди 10.07.2023 година:

·стойностите от проучване на пробите, взети на 26.06.2023 година, по индикатори цезий-137 и тритий, са под границата на количествено установяване на метода;

·за пробите, взети на 03.07.2023 година са постъпили резултати единствено за цезий-137 в пункт Дуранкулак бряг, като цената е под границата на количествено установяване на метода, а резултатите за пунктове Шабла бряг и Калиакра бряг към момента не са готови;

·изследването на тритий и цезий-137 в пробите, взети на 27.06.2023 година от пунктове Дуранкулак, Шабла и Калиакра, демонстрира, че всички стойности са под границата на установяване на метода.

Предишни резултати от проучванията са оповестени в прессъобщенията на Министерство на околната среда и водите на 12 юли, 10 юли, 30 юни, 28 юни и 26 юни.

Министерство на околната среда и водите прави мониторинг и осведоми институциите, които носят отговорност за предварителната защита и отговора на откритите опасности. Актуална информация за резултатите от направените измервания се дава навреме на способените институции и обществеността.

Сигнали при вероятни признаци за замърсяване по бреговата ивица могат да се подават на Зеления телефон на Министерство на околната среда и водите: 0887 088 440 или 02/9888205, както и на електронен адрес: [email protected], а по този начин също и на Зеления телефон на Регионална инспекция за опазване на околната среда - Варна: 0884 290 634 или 052/634 582, Регионална инспекция за опазване на околната среда - Бургас: 0889 096 577 или 056/813 212, БД „ Черноморски регион “ – гр. Варна: 0886 406 816.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР