Няма да удължаваме учебната година. Това заяви служебният министър на

...
Няма да удължаваме учебната година. Това заяви служебният министър на
Коментари Харесай

Денков: Няма да удължаваме учебната година

Няма да удължаваме образователната година. Това съобщи служебният министър на образованието Николай Денков пред Българска национална телевизия.

Не виждам причина за удължение на годината. Ще успеем да спазим всички периоди, сподели още той.

На въпрос какво ще се случва с летните лагери, той отвърна, че сега се провежда активността им. Те евентуално ще се проведат, само че при какви тъкмо условия, следва да забележим, разясни служебният учебен министър.

Относно извънкласните действия, Денков посочи, че част от образователните заведения са ги провели есента, следва да се планува прецизен ред за провеждането им.

Вторият образователен период за І до ІІІ клас завършва на 23 юни 2021 година, а за ІV до VІ клас – на 30 юни 2021 година Това планува заповед на някогашния министър на образованието и науката.

Учебната година се удължава действително единствено за малко над 300 учебни заведения, които в края на 2020 година са прекъснали краткотрайно образованието на учениците от І до VІ клас. Вместо постоянни образователни часове в електронна среда тогава те са предложили извънкласни и планови действия и/или поддръжка за превъзмогване на компликации при асимилиране на материала.

Останалите учебни заведения могат да употребяват спомагателните две седмици за учениците от ІV до VІ клас и надлежно три седмици за учениците от І до ІІІ клас по два метода:

- за наложителни занимания за децата с нужда от наваксване на образователен материал;

- за извънкласни действия по ползи за останалите възпитаници, присъединяване в които е по избор на родителите.

Всяко учебно заведение ще разгласява на уеб страницата си график за плануваните действия до формалния завършек на втория образователен период.

Заниманията с деца, които надвишават планувания преподавателски норматив, би трябвало да бъдат платени на учителите в границите на делегираните бюджети на учебните заведения, по планове и/или посредством общинските стратегии за стимулиране на действия и изяви на учениците.

Документите за приключен клас или стадий на образование ще бъдат издадени най-късно до седем дни от края на периода, без значение че образователните дни за съответния випуск в съответно учебно заведение може да са завършили по-рано. Четвъртокласниците ще получат удостоверенията си за приключен начален стадий на главно обучение на 1 юни 2021 година, с цел да имат опция да аплайват в гимназии с профили „ Математика “ и „ Природни науки “.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР