Няма да се затварят икономически сектори и да се изискват

...
Няма да се затварят икономически сектори и да се изискват
Коментари Харесай

Засега маските се връщат само в здравни и социални заведения


Няма да се затварят стопански браншове и да се изискват Коронавирус документи, разгласи министър председателят в оставка. И през днешния ден инфектираните с ковид за 24 часа са малко над 1000.

Нова област - Монтана - минава в жълтата зона, а на следващия ден се чака София-град да стане първата област минала в алено, защото заболеваемостта в столицата е съвсем 250 на 100 000 души.

Показва се и общата заболеваемост за страната - през днешния ден е 145 на 100 000 души. Сред предложенията са маските още веднъж да станат наложителни в здравните и лечебните заведения, както и в обществените домове.

Очаква се и рекомендация за въвеждане на отдалечена работа. Това сподели основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев. Планът за справяне с епидемията ще се актуализира. В него още веднъж ще има шест стадия, основани на претовареност на болничните и на интензивните кревати, както и на и общия епидемиологичен индикатор.

В момента здравната система не е под напън. Заради по-високия брой нови случаи на дневна база по отношение на пролетта, част от хората желаят маските на закрито да се върнат.

„ Би трябвало отново да се подхващат някакви ограничения в лечебни заведения, градския превоз, в магазини “, счита Емилия Иванова.

В столичните лечебни заведения маските от дълго време са наложителни.

„ Не би трябвало да бъде единствено за лечебните заведения, би трябвало да има там, където имаме скупчване на по-голяма група от хора на закрито “, съобщи шефът на Втора МБАЛ-София доцент Стефан Узунов.

Във Втора градска болница има четири кревати за пациенти с COVID-19, нито едно от тях не е заето. В подготвеност са да разкрият още.

„ В момента нямаме нито един пациент с COVID-19. Пациентите, които минават амбулаторно, те са леки и се лекуват у дома “, добави той.

Пикът на вълната евентуално ще е през август, по-късно ще последва нормализиране, сподели в ефира на bTV основният държавен здравен контрольор.

“Към момента продължава растежът на заболелите, само че той е доста надалеч от тези пикови стойности, които имахме единствено преди няколко месеца “, съобщи доцент Ангел Кунчев.

Въпреки увеличението на случаите, няма напън върху здравната система. Това е повода съгласно премиера в оставка да ни чака умерено лято.

„ Не се планува да има ограничавания, свързани със затваряне на бизнеси, няма условие за Коронавирус документи в страната и няма предугаждане за ограничаване в придвижването “, съобщи той.

Експертите предвиждат, че увеличението на позитивните проби ще продължи, а дали ще има нова вълна наесен не може да се планува.

Данните за миналите 24 часа демонстрират, малко над 18% от направените проби са позитивни за ковид. Новите случаи са 1021.Двама души са умряли от затруднения. В болница остават 490. 39 са в интензивни отделения.

Междувременно и решение на Народното събрание. От януари следващата година работещите родители ще могат да излязат в болничен, с цел да гледат детето си, в случай че то е карантинирано като контактно. Изискването важи за деца до 12-годишна възраст, взеха решение още депутатите.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР