Няма да се удължава кредитният мораториум за трети път. Идеята

...
Няма да се удължава кредитният мораториум за трети път. Идеята
Коментари Харесай

Хампарцумян: Няма да има трето удължаване на кредитния мораториум

Няма да се удължава кредитният мораториум за трети път. Идеята на това прекъсване на заплащанията по заемите е било да се излезе от здравната фаза на пандемията, а „ като че на хоризонта се вижда края на здравната част на казуса “. Това съобщи банкерът Левон Хампарцумян в „ Тази заран “.

Като изчезнат медицинските, икономическите проблеми обаче не престават, означи Хампарцумян и повтори тезата си, че в случай че една компания е с нестабилен бизнес и с пандемия и без пандемия и зходът за нея няма да бъде добър.

„ Хората, които са взели заем, би трябвало да си приказват с финансовата институция, от която са взели заем. Не очаквайте банките да тръгнат да си желаят парите на идващия ден след края на кредитния мораториум. Но те би трябвало да ги убедят, че могат да върнат своите отговорности “, споделя Хампарцумян.

Според него и двете страни имат интерес от такава връзка и задачата е да се предоговорят изискванията по заплащанията.

Банките са взели нужните ограничения и са присъединили в сметката си неприятните заеми в портфейла, само че не се чака вълна от необслужвани заеми. Ще има нарастване, само че чак взрив на необслужвани заеми няма да има, счита Хампарцумян.

По неговите думи българите нямат тази задлъжнялост като англосаксонските народи, която е пагубна.

Повишението на броя на неприятните заеми може да докара до отчасти покачване на лихвите, само че не и фрапантно. Централните банки споделят, че ще запазят лихвените равнища ниски през идващите години. Клиентите и банките ще търсят разновидностите, с които колелото на стопанската система да се завърти на по-високи обороти и всеки да си откри новото или върне остарялото място в стопанската система. А ниските лихви ще подтикват предприемчивите да влагат в произвеждане, сподели Хампарцумян.
Снимка: btvnovinite.bg
Най-добре е да се избегне тегленето на нови заеми за покриване на остарели отговорности, това е вид, само че то е нуклеарната алтернатива - по-късно може да стане по-лошо, поучава банкерът.

Банките могат да усилват таксите досега, в който клиентите биха се разбягали, само че конкуренцията ще контролира този развой. Има и различен вид - в случай че стане доста неприятно, регулативният орган може да каже: „ Тая, тая такса няма да я вдигате ", само че това не е доста добър вид, съобщи финансистът.

Според него у нас има компании и браншове, които не са били наранени от пандемията, само че има и такива като заведенията за хранене, на които обстановката им се отразила тежко, тъй че не може да се обобщава икономическата обстановка у нас в този момент.
Снимка: btvnovinite.bg
Относно поръчката, че България ще влезе от 1 януари 2024 година в еврозоната Хампарцумян счита, че страната ни е подготвена, само че тази дата му се вижда оптимистична. Решението има политически и стопански съставен елемент. Ако политическият съставен елемент надделее, може доста бързо да стане. А пък може да стане като Шенген - техническият съставен елемент е решен, само че отново не влизане в тази зона.

Семейство остана без ваксини след неточност в електронния указател за имунизация Починалата от COVID-19 родилка: За недоносеното дете се грижат неонатолози Още ваксини: Нови 31 590 дози на „ Пфайзер “ дойдоха тази заран За последното денонощие: 24% от направените проби са позитивни за COVID-19 Личните лекари у нас ще получат иРНК ваксини през април Рекорд на приетите в болница с COVID-19 през последното денонощие Богдан Кирилов: Очаквам през април персоналните лекари да получат и РНК ваксини Иван Кръстев: Коронакризата даде на държавните управления принадлежности за огромен обществен надзор Д-р Данаил Илиев: Ваксините против COVID-19 са безвредни за бременните дами 2537 са новите случи на COVID-19 у нас
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР