Няма да се стигне до съставяне на кабинет с втория

...
Няма да се стигне до съставяне на кабинет с втория
Коментари Харесай

Проф. Тодор Галунов: Назрял е моментът за промяна на модела за правене на политика

" Няма да се стигне до сформиране на кабинет с втория мандат. Гласовете, на които се разчита, са малко. Математически сметката няма да излезе. Отиваме към още по-невероятния опит с третия мандат. Напразно беше изгубено толкоз парламентарно време ", сподели пред политологът проф. Тодор Галунов.

И добави, че това е урок за бъдещи политици и настоящи партии: 

" Партиите би трябвало да схванат, че разновидността за кабинет не може да бъде една или две партии да имат смазващо болшинство и в Народното събрание да липсва действителна съпротива. Дали ще има баланс сред специалисти и партийни фигури - няма значение. Сега берем плодовете на модела на правене на политика единствено с тяснопартийни фигури. Назрял е моментът за смяна на модела за правене на политика. Партиите имат потребност от по-свежи лица ". 

Политологът уточни, че партийната ни система се нуждае първо от кадрово и по-късно от идейно ободряване:  

" Партийната система няма по какъв начин да се освежи принудително. Партиите сами могат да се прегрупират, обединят, само че това става по натурален път. Когато моделът е двупартиен или трипартиен, главната идейна политическа битка се разгаря вътре в партията. Това няма да се хареса в България, тъй като в българския модел като че ли е залегнало, че партийността е свещена крава. Българският политически модел, както е тръгнал, ще се резервира същия ". 

Проф. Тодор Галунов акцентира, че не можем да оставим Народното събрание според от волята на президента по кое време ще връчи мандата:  

" Схемата убива концепцията за длъжностен кабинет. Действията на президента и на служебния кабинет задълбочават политическата рецесия. Или имаме парламентарно държавно управление, или отиваме на избори. Вината е поравно сред президента и партиите - президентът се бави, само че партиите не стачкуват, значи има харесва да не носят отговорност. На някои партии очевидно им е по-добре да бъдат парламентарна съпротива. Опозиционният депутатски стол наподобява е по-изгоден от депутатския стол в ръководството ". 
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР