Няма да се стигне до нова политическа криза, изказа мнение

...
Няма да се стигне до нова политическа криза, изказа мнение
Коментари Харесай

Политолог: Няма да се стигне до нова политическа криза

Няма да се стигне до нова политическа рецесия, изрече мнение пред БНР политологът Стойчо Стойчев.

" Залогът е доста по-голям. Още с оставката на Иван Гешев от Демократична България обясниха, че не е била това задачата. Целта е била конституционната промяна. По същия метод сега мотив би трябвало да бъде, че без значение дали изпълняващ длъжността е Пенчо или Борис, в последна сметка значимото е да се извърши конституционната промяна. Това няма по какъв начин да стане дълготрайно, в случай че се разпадне това конституционно болшинство. Никой не може да предскаже, че в идващия парламент ще има конституционно болшинство, което да подсигурява сходна промяна, оттатък контрактуваните в това Народно събрание неща ". 

Избирателите на Демократична България, Политическа партия и ГЕРБ несъмнено са гневни, но когато става въпрос за фундаментални промени в конституционната рамка, постоянно се постанова да се взимат непопулярни решения и мъчителни промени, означи политологът. 

Според него враговете на тази форма се пробват да разпаднат обединението прибързано. " Винаги в партиите би трябвало да предвиждаме съществуването на предатели и шпиони ", добави той. 

Стойчо Стойчев не счита, че разминаването в една или друга община сред Политическа партия и Демократична България ще докара до народен бракоразвод. София е по-различен случай, добави той и изясни:

" София беше употребена като главен мотив за заварката сред Демократична България и Политическа партия преди всичко. Ако възникне в София заради локалните избори някакъв разнобой, това ще сложи под въпрос тази коалиция и предмета на нейното битие. Аз допускам, че няма да се стигне до това ". 

Според политолога техният претендент за кмет на София би могъл да бъде предприемачът Васил Терзиев.

" При всички положения решението би трябвало да бъде взето в този момент, с цел да има задоволително време да се разпространява това име ". 

Стойчев изрече мнение, че ГЕРБ, Политическа партия и Демократична България би трябвало да се договорят по някакъв метод за локалните избори в София и Пловдив, с цел да не станат те причина за по-сериозни разтърсвания в страната. 

По думите му президентът би могъл да стартира да навлиза във властта през лични кандидатури на локалните избори: 

" И това ще бъде показано като някаква национално виновна, надпартийна листа от будни кметове, които разполагат със лични клиентели по места, които да подсигуряват някакви изборни резултати. Всичко това би било отлично за президента и би осъществило в някакъв кратковременен проект някакъв триумф, само че в дълготраен проект мъчно би могло да откри реализация.  Ако президентът желае да направи нещо такова, му би трябвало подобен вид европейски интернационалните сътрудници, каквито той няма и мъчно би могъл да завоюва на фона на сходен вид партийно строителство, като краде кметове от този или оня и се конфронтира с всички политически партии от целия набор ".

Политологът разяснява и вероятно влизане на Иван Гешев в политиката. Според него Гешев мъчно може да разчита на някаква по-значима електорална поддръжка:

" Ако самичък тръгне да го прави, не мисля, че ще има някакъв триумф. Ако някой застане зад него с пари и желае да му купи наличие в Народното събрание, би могъл да реализира нещо от порядъка на " България без цензура " или партията на Марешки - става въпрос за десетина депутати за 1 мандат. Това е резултатът след тези 4 години - динамични в политическо отношение ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР