Няма да се лишим от медицински хеликоптери. До края на

...
Няма да се лишим от медицински хеликоптери. До края на
Коментари Харесай

Здравният министър: До края на годината ще имаме първия медицински хеликоптер

Няма да се лишим от медицински хеликоптери. До края на годината ще имаме първия медицински хеликоптер в страната. В момента приготвяме документите за нова процедура, която ще бъде пусната. Силно се надяваме, че февруари ще бъде пусната, сподели служебният здравен министър Асен Меджидиев в предаването " Лице в лице " по bTV. 

Според него предходната социална поръчка, направена от държавното управление на Кирил Петков, се е провалила, тъй като не е била направена добре. Зададени са голям брой параметри и ниска цена. Явила се е единствено една компания и е дала доста по-висока цена.

" Две публични поръчки се провалиха. Не, че е нагласена поръчката, а е ниска експертизата на хората, които са изготвили документите за социална поръчка ", добави здравният министър.

По думите му, през февруари ще бъде пусната социална поръчка с параметри, които са действителни и с които ще можем до края на годината да имаме хеликоптери. Обществената поръчка е сложна, тя е за оборудването на хеликоптера, с доста медицински данни, обясни д-р Асен Меджидиев.

По думите му страната е подготвена да взе участие и с спомагателни средства, в случай че се наложи.

" Готови сме като страната да участваме и с дофинансиране, в случай че се наложи, само че хеликоптер да се закупи ", сподели още той и добави " Гарантирам го! ".

Междидиев сподели, че е прекъснато присъединяване на сдружението " България Хели Мед Сървиз " заради недобра експертиза. Процедурата ще бъде поета от Държавния авиационен оператор.

За детската болница той обаче не даде периоди.

" Имаме министерско разпореждане, с което детската болница е оповестена за обект с национално значение. Имаме определен терен. Предстои изваждането на новия Подробен устройствен план и пускане на процедура по социална поръчка за планиране на болничното заведение ", сподели служебният министър.

Според него не се чака нова остра вълна на COVID-19 у нас, сега болестта протича доста по-леко и с ниска смъртност. По отношение на грипа - той предвижда пик на болестта през февруари. Асен Меджидиев не чака грипна почивка за учениците и увери, че сега няма дефицит на болнични кревати поради вирусни инфекции.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР