Няма да позволим историческата истина да бъде подменена от егоистичните

...
Няма да позволим историческата истина да бъде подменена от егоистичните
Коментари Харесай

Политически лилипути хвърлят кал по паметта на героите

Няма да позволим историческата истина да бъде сменена от егоистичните упоритости на политически еднодневки. Това сподели ръководителят на Горско стопанство на Българска социалистическа партия - София Калоян Паргов на Братската могила, където бе маркиран 9 септември, представен от " Фокус ".

Всяка година на 9 септември се събираме, с цел да отбележим успеха над хитлерофашизма в България и връщането на нашата татковина в фамилията на европейските демократични сили. Днес означаваме 73 години от оня незабравим септемврийски ден, в който беше комплициран завършек на мракобесието и кафявата чума у нас, с цел да се сложи началото на възраждането и модернизирането на свободна България, на обществената и обективна страна през втората половина на 20-и век, сподели Калоян Паргов.

Събираме се тук, на Братската могила, с цел да отдадем респект на десетките хиляди синове и дъщери на България, починали в битката против фашизма. Събираме се да почетем героите на националната ни антифашистка опозиция, съобщи още той.

Лидерът на столичните социалисти разяснява, че Българска социалистическа партия, като правоприемник на партията на комунистите, която оглавила битката против обезценяването на човешкия живот и грубото потъпкване на хуманните полезности, е потвърдила, че българският народ има сили и воля да се опълчи на всеки мракобесен режим. " Българска социалистическа партия застана отпред на битка, в която сплоти българи от разнообразни политически партии, с разнообразни убеждения и пристрастия в името на националните цели и идеали - успеха над фашизма в България. В интервала 1941-1944 година без съд и присъда бяха хвърлени в затвори и убити хиляди българи единствено поради това, че се осмелиха да кажат " не " на държавния тероризъм, че желаеха независимост за народа и станаха част от международната битка против фашизма. Това е вечен принос на родния антифашизъм, който изми петното, лепнато на страната ни от тогавашните ръководещи от държавното управление на проф. Богдан Филов, трансформирали България в спътник на Третия Райх ", акцентира Калоян Паргов.

Той уточни, че по тази причина толкоз неприемливи са грозните опити през последния четвърт век датата 9 септември да бъде отречена. По думите му е позорна е гаврата с паметта на починалите антифашисти, разрушаването на техните монументи и мемориални плочи, изписваните кощунствени надписи върху братските могили. " Днес у нас, в медии и университети, в разнообразни публични среди все по-настойчиво се чуват гласовете, че в България в никакъв случай не е имало фашизъм и заради това не е имало и антифашизъм. Под подобен предлог антифашистите, в това число и гениалният стихотворец Никола Вапцаров, се третират като политически авантюристи и терористи. Парадоксално е, че това неприемливо реакционно държание се толерира от господстващата система на българския и международния неолиберализъм. Че в своя ламтеж за тотално владичество, той все по-активно и все по-преднамерено употребява арсенала на фашизма ", сподели Паргов.

Затова през днешния ден би трябвало уверено да кажем " Не! " на неофашизма в Европа и в света. Трябва уверено да кажем " Не! " и на факторите - външни и вътрешни, които направиха България най-бедната и изостанала страна в Европейския съюз, отсече Паргов.

Вчера ръководещите за следващ път се пробваха да изкривят историческата истина. Отново бяхме очевидци на опитите на политическите лилипути да хвърлят тиня и нечистотия върху паметта на героите. Това не е нищо ново. И не може да заличи епохалното значение на 9 септември, добави още той.

Паргов разгласи, че в София Българска социалистическа партия ще работи за възобновяване на паметниците, на мемориалните плочи на убитите без съд и присъда хиляди партизани и ятаци. " И ще създадем всичко по силите си, с цел да възстановим истината за българското антифашистко придвижване. Ние от " Българска социалистическа партия за България " ще продължим да отстояваме историческата истина, а точно - че участниците в антифашистката битка в България са ветерани от Втората международна война. Госпожи и господа, другарки и приятели, цветущ ден на свободата. Честит празник на успеха над фашизма в България ", съобщи Калоян Паргов.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР