Няма да намалим производството на ток и износът му. Ползите

...
Няма да намалим производството на ток и износът му. Ползите
Коментари Харесай

Александър Николов: Спрем ли износа на ток, ще има сериозни последствия

Няма да понижим производството на ток и износът му. Ползите да сме част от европейския пазар са повече, в сравнение с да не сме. Това съобщи министърът на енергетиката Александър Николов.

По думите му не са доста мощностите, които са в ремонт и сега БЕХ ревизира за кои са те и за какво ремонтът им е отлаган.

Ключово е да имаме положителни връзки с Гърция и с Румъния. Ако спрем износът на ток сега, то Гърция ще пострада доста. Има правила, които би трябвало да се съблюдават дълготрайно. Цените в Европа на битовия пазар са доста по-високи, сподели още министър Николов.

По думите му е реалност, че енергийната рецесия е рецесия за цяла Европа. България с мощностите, с които разполага, балансира целия район.

През идващите няколко месеца всички бюджетни организации да минат в общ пул и да има предвидимост в цената на тока.

Пазарът, с цел да е оптимално ефикасен би трябвало да е отворен за всички, сподели пред Нова телевизия Николов.

На въпрос за Булгаргаз и за замененото управление, той съобщи: Това е разследване на данни от инспекции, които са осъществени.

Цената на природния газ за януари месец е функционалност на решения на управлението на Булгаргаз. Можеше покачването да е с 5%, а не с 30%. Вместо да се пази публичния интерес, се пази комерсиалния интерес.

Чий е този интерес - ще се открива отсега нататък. Твърдя, че управлението на Булгаргаз не са работили в полза на Булгаргаз, отсече още министърът на енергетиката.

По думите му хранилището в Чирен не е цялостно и не е следено както би трябвало. Ако през днешния ден Русия ни спре природния газ, то има за цялостен месец. Няма да се компенсира напълно неналичието на природен газ, само че имаме удостоверение на сътрудниците ни от Азербайджан, че ще има доставки.

Николов съобщи, че предстоят договаряния за цената на газа и се надява, че тя няма да зависи от протичащото се сред Русия и НАТО.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР