Няма да има промени в други закони през бюджета.Това заяви

...
Няма да има промени в други закони през бюджета.Това заяви
Коментари Харесай

Председателят на НС: Няма да има промени в други закони през бюджета

Няма да има промени в други закони през бюджета.Това съобщи в изявление за „ 24 часа” ръководителят на Народно събрание Никола Минчев.

Ето и цялостния текст на изявлението:

- Колко комфортен е столът на ръководителя на Народното събрание, господин Минчев?

- Позицията е доста виновна, което прави стола не толкоз комфортен. Когато седне в него, човек би трябвало да е доста деликатен, тъй като от дейностите му в немалка степен зависи вярното действие на Народното събрание. От тази позиция бих го определил като виновен.

- Учите се в крачка – коя е най-голямата ви неточност досега?

- Не се усещам в състояние да проучвам себе си обществено - както в положителен, по този начин и в отрицателен аспект. Със сигурност има дейности, които съм можел да подхваща по по-правилен метод. Но ще запазя разбора за себе си предвид на желанието ми да се усъвършенствам постоянно.

- Вие сте най-младият ръководител на Народното събрание в новата ни история. Депутати с опит отдругите групи непрестанно ви поучават, някои даже ви се карат. Чувствате ли неуважение?

- Не бих споделил. Приемам обикновено това, че си разрешават рецензия. Дори от време на време тази рецензия да звучи по-тежко или като заяждане, не чувствам неприятно отношение от нито една група. Спокойно се усещам. Не мога да спра хората да показват своето отношение към мен. В последна сметка депутатите, без значение какъв опит имат, имат право да изразят мнение или отношение. Оттам нататък е моя работа каква част от техните мнения и мнения ще взема поради. Разбира се, когато се касае за градивна рецензия, която може да способства за по-добра работа в Народното събрание, съм податлив да я приема.

- Още на втория месец ви заплашиха с искане на оставка. Чувствате ли се заплашен от заканите, които водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ насочи към вас, и имат ли съображение рецензиите му за парламентарния надзор и министър Бойко Рашков?

- Аз считам, че съм прав. Има заложен въпрос от господин Карадайъ, има възложен отговор от господин Рашков, процедурата е изпълнена. Ако господин Карадайъ има възражения по качеството на отговора, аз не мога да давам препоръки на министъра по какъв начин да го добави. Така че съответната процедура е осъществена до дъно и аз не усещам виновност за дейностите си. А другояче това, че господин Карадайъ ме заплашва с оставката ми, не ме тормози по няколко аргументи. Първо, не мога да спра никого да приказва за моята оставка. Второ, не мога да спра депутатите да стартират процедура за това. Ако съберат нужните 80 подписа, това ще се прегледа. Трето, аз сигурно съм тук за избран интервал от време. Независимо дали ще е по-кратък, или по-дълъг, в някакъв миг аз ще си потегли. Тези постове постоянно са краткотрайни. Докато работим добре, най-вероятно и аз ще съм тук. Времето ще покаже какъв брой дълъг ще е този интервал.

- Каква е вашата прогноза? Казахте – до момента в който работим добре... по какъв начин работи обединението в Народното събрание?

- Минали са по-малко от два месеца от съставянето на държавното управление, тъй че за крайни оценки е рано. Но като за четиристранна коалиция нещата се движат добре. Нормално е, когато има 4 обединения, всяка със лични тактики и визии, връзката да лишава повече време и координиране. Но за момента се работи добре. Един от първите ни цели е бюджетът. Вече е импортиран, което демонстрира, че се прави работа. А това няма по какъв начин да стане, без да има нужната заварка сред партиите в обединението.

- Всъщност тъкмо около бюджета се чака в пленарната зала да се появят търкания сред партиите от обединението. Как ще се справите с тях?

- Нормално е да има разнообразни визии. Всяка партия има стратегия, която няма по какъв начин да не пази. След като се тръгне по пътя на правенето на бюджета, е обикновено всяка от тях да направи някакъв компромис, тъй че да се откри баланс сред всички. И в този развой има полемика. Може би някъде тя е малко по-твърда, само че в това няма нищо необичайно. Всеки пази своите хрумвания, до момента в който се откри салдото.

- Казвате, че работите добре, само че в политическите среди към този момент се приказва за предварителни избори и даже вървят наддавания по кое време ще са те – наесен или идната пролет. Как ще ги опровергаете?

- Този въпрос е малко като с моята оставка – в никакъв случай не можем да спрем хората да приказват по избрани тематики. Докато ръководството работи в интерес на обществото и хората го усещат по този метод, няма причина то да не продължава. Надявам се това да е за по-дълъг интервал.

- Подхлъзва ли се болшинството в Народното събрание по някои от номерата на по-опитната съпротива? Както стана с мораториума върху цените на тока да вземем за пример?

- Да, ГЕРБ го предложи, само че ние преценихме, че за момента това е подобаваща мярка. Гласували сме го. Какво значи “подхлъзнали”? Има предложение, всеки народен представител има опция да реши неговото съображение. Взели сме решение, че следва да се поддържа, и това е. Действително се наложи промяна с нова дата на този мораториум, само че в последна сметка това е един естествен развой, не бих го определил чак като падение. Ние имаме съответна стратегия, по която работим. След съставянето на комисиите в Народното събрание работата потегли доста по-активно.

- Имаше доста разногласия за юридическата годност на този мораториум. Като правист вие по какъв начин приемате намесата в работата на самостоятелен регулаторен орган? И очаквате ли мораториумът да падне по-рано?

- Запознат съм с практиката на Конституционен съд по такива мораториуми. Конкретно този досега не е бил оспорен. Има предпоставки да бъде анулиран по-рано, уповавам се това да се случи. Това ще значи, че пазарът е влезнал в естествени рамки и не е нужно с такава мярка да се обезпечава отбрана на потребителите.

- Като приказваме за парламентарните трикове и неприятни практики на ГЕРБ – и вие към този момент взехте май да ги усвоявате? Ето, видяхме, че вкарвате през преходните и заключителните разпореждания на бюджета промени и в други закони – преурежда се статутът на съдиите по вписванията, вършат се структурни промени в Министерския съвет. Уж говорите за смяна, пък такава няма. Защо го допускате?

- Да, фактически в законопроекта, който постъпи в Народното събрание, има такива текстове. Но в последна сметка тези промени няма да бъдат осъществени посредством преходните и заключителните разпореждания на бюджета. Ще се схване различен метод – посредством обособен законопроект, който да мине по законовата процедура.

- Това ваше решение ли е? Няма ли да ви скара с премиера и вицепремиера?

- Не, изрично. Това не значи, че няма да предложим тези промени. Те просто ще минат по каналния си ред, с цел да могат засегнатите лица да вземат отношение по предложенията, съответните комисии да извърнат внимание на измененията и да имаме един първокласен законопроект. И няма да ме скарат с никого, тъй като в последна сметка качественото законодателство е приоритет освен на законодателния орган, освен на членовете на “Продължаваме промяната” в Народното събрание, а и на премиера и вицепремиера. Цялата коалиция държи на това.

- Тоест това не е единствено ваше решение, а е изговорено с премиера?

- То няма по какъв начин да е единствено мое решение, защото аз, в качеството си на ръководител, не мога да зачерта някои разпореждания, които не ми харесват. Така че това е общо решение, дискутирали сме го и всички застават зад това.

- И по кое време ще бъдат импортирани тези промени?

- Работи се сега по обособени законопроекти и когато са подготвени, ще бъдат импортирани.

- Президентът и министър председателят се появиха дружно на честването на Гоце Делчев след размяната на “стрелички” сред тях. Има ли обаче прикрито напрежение сред тях поради менторския звук на Радев към Петков?

- Чак напрежение не мисля, че има. Нормално е да има разнообразни визии сред две разнообразни институции. Дори е здравословно за страната да се чуват разнообразни отзиви. Не би било вярно, в случай че всички управляващи са в безспорен унисон по дадена тематика. Така че не мисля, че на хоризонта има раздор сред президент и министър председател.

- Една от рецензиите, отправена от президента, беше, че визитата на премиера в Скопие е била прибързана. Ще отстъпи ли България на натиска на Европа да пусне Северна Македония за старт на договарянията?

- България няма да отстъпи на натиска на Европа и позицията на изпълнителната власт не е такава. Идеята е да се даде нов подтик на преговорния развой сред България и Северна Македония и той се случи доста сполучливо при започване на годината. Но това не е резултат на напън, а на предпочитание да се реализира същински прогрес. В наш интерес е интеграцията на Западните Балкани, тъй че дейностите по усилване на връзките сред двете страни и изчистване на всички отворени въпроси следва да се оцени положително.

- Един от главните въпроси, който се слага от наша страна, е за правата на българите в

РСМ. Чухме от премиера Ковачевски, че смяна в конституцията им е допустима при отварянето ѝ за участието в Европейски Съюз. Не се ли завъртаме по този начин в обаян кръг – ние желаеме, преди да вдигнем ветото, това да е реалност, те споделят, че то може да стане при измененията в конституцията им за договарянията, т.е. този развой би трябвало да е стартирал?

- Да, фактически министър председателят Ковачевски отвори вратата за сходно изменение, само че то сега не е и част от рамката 5+1, която се разяснява в връзките сред България и Северна Македония. Защитата на правата на македонските жители с българско съзнание е основен въпрос за нас и ще остане подобен. Как тъкмо ще бъде осъществен – дали ще остане единствено на законово равнище, или не, това ще се почисти в договарянията. Но от отбрана на правата на това население никой сигурно няма да отстъпи. Те са доста значими за българската страна.

- Създадохте комисия за промени в конституцията, само че ГЕРБ и Движение за права и свободи отхвърлиха да вземат участие в нея, а без тях нямате нужния брой гласове? Тогава по какъв начин тъкмо ще се случат желанията ви по отношение на Иван Гешев, защото значително промотираната от обединението правосъдна промяна се концентрира в неговото махане?

- На първо място, с измененията в Закона за правосъдната власт изрично ще бъдат вкарани в рамки неговите пълномощия. Това е доста значимо. Така че, даже и да остане той, не че това е желан вид, само че който и да е – пълномощията му да не са толкоз безгранични, колкото са сега. Изменението на Закон за съдебната власт е доста значим инструмент в тази посока. Самата промяна на основния прокурор минава през Висш съдебен съвет и ще забележим и там по какъв начин тъкмо ще се развият нещата. За промени в конституцията е нужна по-широка поддръжка.

- Каквато няма да имате май в този парламент?

- След поръчките на опозицията наподобява, че тя няма изключително предпочитание фактически да се води сериозна полемика по тематиката. Но в границите на краткотрайната комисия сигурно ще бъдат прегледани значими аспекти от конституцията, ще се вземат поради мнения от разнообразни страни.

Опозицията не пожела да се включи в състава на тази комисия, само че когато тя излезе с съответни оферти, те още веднъж ще бъдат дискутирани в пленарната зала и опозицията ще може да изрази отношението си. Ако припознае част от предложенията, би било отлично. Това не е последната стъпка, а първата. Оттук нататък стартира необятна полемика в обществото. Ако част от обединенията не са поискали да се включат в комисията, уповавам се да го създадат на по-късен стадий най-малко по съответни оферти.

- Каква е вашата позиция за зеления документ – би трябвало ли да се отстрани той въобще?

- Цялостната изгода от зеления документ е по-добре да бъде коментирана от лица с здравна експертиза. Те най-добре могат да преценяват какви са изгодите от въвеждането му и какви биха били рисковете от анулацията му. Не се усещам аз индивидът, който да даде по такива медицински въпроси съответно мнение.

Относно въвеждането му в Народното събрание – доколкото всички жители имаме задължението да

разполагаме с подобен при влизането в разнообразни обекти, в реда на нещата е и за Народното събрание да бъде по същия метод. Въпрос и на морално отношение е – когато нещо е належащо за всички жители, за какво тук да вършим изключение? Това не би дало добър образец.

- Зеленият документ обаче стана мотив за първо разединение в обединението ви – Има Такъв Народ се подписа под настояването на “Възраждане” до Конституционен съд?

- Между 4 обединения е обикновено да има разнообразни хрумвания и концепции. Има Такъв Народ са против тази мярка и това е тяхно право. Това, че сме в една коалиция, не значи безусловно, че всички би трябвало да се подпишем под едно и също мнение по всеки въпрос. Търси се салдото. Това е тематика, по която Има Такъв Народ са на друго мнение, по този начин са решили. Ще забележим и Конституционен съд какво ще реши.

- Покрай разногласията за работата на депутатите в изискванията на пандемия породи и въпросът за новата пленарна зала. Каква ще бъде ориста ѝ, откакто се върнахте в остарялата постройка? И тук ли ще остане Народното събрание дефинитивно?

- За момента сигурно ще остане тук. В момента другата постройка не може да одобри Народното събрание заради ремонт. Моето персонално мнение е, че Народното събрание би трябвало да бъде в тази постройка и по чисто символни съображения - това е мястото, което най-позитивно се свързва с този орган.

- А каква ще е ориста на новата зала, за която се хвърлиха милиони?

- Конкретно за залата не сме мислили, другояче другата постройка се употребява доста интензивно.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР