Няма да има нова заповед на здравния министър, отнасяща се

...
Няма да има нова заповед на здравния министър, отнасяща се
Коментари Харесай

Главсекът на МВР: Без „Отивам на работа“ по КПП-тата около Великден


Няма да има нова заповед на здравния министър, отнасяща се за излизането от регионалните градове. Основанието “отиване на работа ” за Великден отпада. Това заяви основният секретар на Министерство на вътрешните работи Ивайло Иванов на брифинг в Министерски съвет през днешния ден, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Няма да има нова заповед на здравния министър, отнасяща се за излизането от регионалните градове. Основанието “отиване на работа ” за Великден отпада. Това заяви основният секретар на Министерство на вътрешните работи Ивайло Иванов на брифинг в Министерски съвет през днешния ден, представен от БГНЕС.

“Вчера хората се юрнаха на изходите на София беше нещо ужасно, не знам къде отиват тези хора, за какво не се вслушват в апелите ни, не схващат ли каква е заплахата ”, попита Иванов. “Може би желаят след десетина дни, след празниците, да почнем да се задъхваме, само че принудително можеш да вземеш, не да дадеш ”, продължи основният секретар.

Заповедта на министър Ананиев споделя, че регионалните градове се напущат, когато има съображение за това. Единствената разлика е, че защото са четири почивни дни, се допуска, че множеството предприятия, държавни служби и така нататък не работят, и основанието за овакантяване и отиване в регионалните градове с предлог „ отиване на работа “ ще отпадне.

От направените на инцидентен принцип инспекции по заявления, оставени по КПП-тата, – тествани са 9312 заявления – открито е, че 641 лица, които са показали, че отиват на работа, изобщо нямат подписани трудови контракти към компаниите, които са показали. 80 лица са показали, че отиват на работа, в това време са регистрирани в бюрата за безработни.

“Имам възприятието, че на хората изобщо не им пука. Безотговорно държание, полицията не е наказателен орган – ние не желаеме да наказваме, желаеме да помогнем, само че инспекциите не престават ”, съобщи още Ивайло Иванов и продължи: Още първоначално предупредихме, че ще бъде осъществена инспекция и точно по тази причина декларациите остават в чиновниците на Министерство на вътрешните работи – да се ревизират.

„ Кому е нужно това? Лъжем себе си, своите близки, пътуваме си, заразяваме се, и следствията ги виждаме в света какво става. Моят апел е да не се пробвате да заблудите никого, тъй като по този начин заблуждавате себе си. Когато сме живи и здрави, всеки ден е празник и ни е подарък от Бога. Ще имаме време да забележим околните си, приятелите си, ще можем да излизаме на заведение и други, само че дано най-после не опропастим направеното от 13 март насам “, предложи Иванов.

На територията на цялата страна са построени контролно-пропусквателен пункт, като общият им брой е 215. „ За да не се допусне придвижване без цел или без мотив, ще усилим чиновниците по пунктовете “, добави шефът на Главна дирекция „ Национална полиция “ основен комисар Христо Терзийски.

Близо 4000 православни храма ще бъдат охранявани по Великден, като полицейското наличие към тях ще бъде засилено. „ Служителите на Пътна полиция също ще работят, ще изкараме и нови екипи, които ще работят с уреди за скорост и ще наблюдават за превишена скорост и други нарушавания на ЗДвП “, добави Терзийски.

В навечерието на Великденските празници са били тествани всички православни храмове за пожарна сигурност. На 1281 от тях е било обърнато по-специално внимание. „ Те са категоризирани от нас като средища, в които се събират повече хора. За поредна година обект на инспекцията беше пожарната сигурност, опцията за евакуация и бързото погасяване на възможен пожар “, заяви шефът на Главна дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “ основен комисар Николай Николов.

148 писмени наложителни разпоредби за осъществяване са връчени на свещеници, добави Николов.

По отношение на свещите – за първи път няма да призоваваме дамите да си връзват косите, тъй като няма да се разреши такова скупчване в храмовете, само че все пак дано сме деликатни със свещите, – даже и у дома дано свещта е сложена на устойчиво място, с цел да се избегне заплахата от пожар, предложи Николов.

Представители на Столична дирекция на вътрешните работи са провели срещи със Светия Синод, с цел да се провежда защитата на храмове, няма спънка в случай че духовник изиска помощ от нас, да окажем подпомагане вътре в храма, заяви шефът на Столична дирекция на вътрешните работи старши комисар Георги Хаджиев. „ На всеки храм ще има сложено контролно-пропусквателен пункт, на което полиция ще отделя потоците от жители за да се опитаме хората да са на най-малко два метра един от различен “, добави Хаджиев.

„ От през вчерашния ден има 23 КПП-та в кв. Факултета и 5 контролно-пропусквателен пункт във Филиповци. Вътре също има екипи за надзор на спазването на санитарните ограничения – отбягване на скупчване на хора, носене на маски и недопускане на напразно придвижване вътре “.

Главен секретар Иванов разгласи още, че досега има 789 досъдебни производства поради неспазването на издадените ограничения в изискванията на изключително състояние. От над 5 хиляди акта – 2534 са за неносене на защитна маска.

Няма да бъдат изграждани КПП-та край храмовете. Полицаите, които ще бъдат към църквите ще наблюдават за дистанцията, да няма скупчване, потокът да бъде в една посока, да няма разбъркване, само че КПП-та няма да има.

Министерство на вътрешните работи няма обвързване да ревизира по влаковете, посочи още основният секретар.

Ще желая армията да се включи, в случай че има доста болни Министерство на вътрешните работи чиновници и нямаме опция да изпълняваме отговорностите си. На този стадий няма съображение армията да се включи в спазването на противоепидемиологичните ограничения, съобщи Иванов в отговор на въпрос на БГНЕС.

Ивайло Иванов заяви, че през днешния ден ще бъде формиран акт на министър Каракачанов, който беше сниман от жител да седи на скамейка в градинката при Народния спектакъл без защитна маска.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР