Няма да има извънреден дълг над тавана от 10 млрд

...
Няма да има извънреден дълг над тавана от 10 млрд
Коментари Харесай

Второ четене в комисия: Няма да има извънреден дълг над 10-те млрд. лв. и няма да се теглят от МВФ

Няма да има ексклузивен дълг над тавана от 10 млрд лева в актуализацията на държавния бюджет за 2020 година - тези 10 млрд лева, които се допуска, че на следващия ден (6 април) ще бъдат гласувани в пленарна зала, няма да бъдат изтеглени като дълг от МВФ или други интернационалните финансови институции. Това реши бюджетната комисия на Народното събрание при гласуването за второ четене на актуализацията на бюджета.
До решението се стигна след остри забележки от страна на Румен Гечев от Българска социалистическа партия по ново предложение на ръководителя на комисията Менда Стоянова да се позволи към 8-те милиарда евро, които бяха гласувани преди години и са употребени 5 милиарда и нещо от интернационалните финансови институции, да се вдигне тавана на 10 милиарда евро. Финансовият министър Владислав Горанов се намеси, като предложи предлагането да бъде оттеглено и Менда Стоянова се съобрази.
" Предполагам, че това предложение за член 68а е било с цел да се прегледат всички вероятни варианти за финансиране в средносрочен интервал, само че мисля, че тази тематика през днешния ден не следва да се разисква и сходно нормативно решение не ни е належащо. Позицията на финансовото министерство е, че член 68а не следва да се преглежда и предлагам като фиктивен вносител да я оттеглите ", настоя Горанов.
" Новия член 68а го отдръпваме, не бяхме стигнали до него, няма да го има въобще като тематика ", увери Менда Стоянова и текстът отпадна от проектозакона.
Йордан Цонев от Движение за права и свободи изрази изненада от отдръпването на текста. По думите му, пред МВФ, отпред на който е Кристалина Георгиева, към този момент има опашка за изтегляне на заеми и има риск, в случай че България заложи единствено на вид набиране на финансови средства през пазарите т.е. от търговски банки.
Очаквайте детайлности.
Още: " НА ЖИВО: Последна информация и всичко за ковид, 5 април "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР