Няма да има изкупуване на зърно за допълване на държавните

...
Няма да има изкупуване на зърно за допълване на държавните
Коментари Харесай

ЗАДЕН ХОД: Държавата се отказа да купува зърно за 1 милиард

Няма да има изкупуване на зърно за допълнение на държавните ресурси, разгласи изненадващо министърът на земеделието Иван Иванов. Прословутата договорка, която се точи от март, няма да се състои заради " отпаднала нужда ", изясни Иванов в предаването " Защо, господин министър " в неделя вечерта.

Пред март, когато вицепремиерът Асен Василев разгласи огромна намеса на страната, имаше опасения за реколтата, само че към този момент е ясно, че България ще създаде задоволително жито, сподели агроминистърът. Той уточни, че отделените за изкупуването на пшеница и слънчоглед бюджетни средства се пазят в специфична сметка в Българска народна банка. Парите ще бъдат пренасочени, само че още няма решение защо да се употребяват, добави Иван Иванов.

Месеци наред страната упорстваше, че би трябвало да изкупи обилни количества зърно, само че все се показваха спънки. Проблемите потеглиха в самото начало, тъй като не беше ясно по каква скица ще се " пазари " жито за 1.2 милиарда лв..

По-рано денем той бе в златна Добруджа, където разгласи: " Очакваме извънредно добра годишна продукция ". Това се случи на откриването на фестивала „ Бялата беритба – за земята, добруджанеца и хляба “ в община Тервел. Министърът посочи, че съгласно експертните оценки на регионалните дирекции „ Земеделие “ за моментното положение на зърнените култури ще има премного пшеница и за локалния пазар, и за експорт.

В навечерието на жътвата аграрният министър акцентира, че България е важен фактор на интернационалния пазар на зърно, доставя повече от 30 страни и заема 11-о място в света по експорт на жито. Той добави, че пшеницата заема близо 20% от общия поземлен експорт на България през предходната година.

Както е известно, зърнопроизводството е и един от най-субсидираните браншове в нашето селско стопанство. Благодарение на забележителната финансова поддръжка той е много осъвременен, което изяснява и положителните добиви.

Според министъра " се ползват модерни агротехнически мероприятия при развъждането на зърнените култури и нараснала грижа за положението на почвите, като в следствие междинните добиви са постоянни през годините.

Междувременно светът от ден на ден се тревожи от световна продоволствена рецесия поради война в Украйна. Руският агресор и нападнатата страна са водещи експортьори на пшеница, царевица и слънчоглед.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР