Няма да има изключение и за всички лекарства фармакомпаниите ще

...
Няма да има изключение и за всички лекарства фармакомпаниите ще
Коментари Харесай

Фармакомпаниите ще дължат отстъпки на касата за всички лекарства, плащани с публични средства

Няма да има изключение и за всички медикаменти фармакомпаниите ще би трябвало да продължат да дават отстъпки на здравната каса, в случай че желаят доставяното от тях лекарство да бъде включено в позитивния лекарствен лист и надлежно да бъде плащано с публични средства. Това взеха решение изненадващо депутатите при гласуването и утвърждението на бюджета на здравната каса за следващата година на второ четене.

По предложение на ГЕРБ в последния миг от текстовете отпаднаха утвърдените на първо четене разпореждания, импортирани от здравното министерство и утвърдени както от касата, по този начин и от Министерския съвет, съгласно които за някои типове медикаменти, считани за базова терапия за онкологични и онкохематологични лечения и други редки болести, фармакомпаниите нямаше да дължат финансови отстъпки на касата. Списъкът на медикаментите, за които нямаше да се изискват отстъпки, трябваше да бъде определян от Надзорния съвет на здравната каса.

След желаните от ГЕРБ и признати промени, остава правилото за всички медикаменти, плащани от обществените средства, да се дават отстъпки от производителите или доставчиците.

Първоначалната концепция за въвеждане на изключенията от правилото за отстъпки беше, че от ден на ден компании изтеглят медикаментите си от пазара, защото българския пазар е дребен, а с даваните отстъпки, цените на медикаментите им падат. В същото време фирмите би трябвало да преценяват цените си в цяла Европа с най-ниските цени и по този начин губят облаги и от задграничния пазар. Така за тях става нерентабилно да продават в България.

За да се предотврати излизането от пазара на избрани медикаменти, в началото ръководещите възнамеряваха за някои от медикаментите, одобрени по лист от здравната каса, да не се дават отстъпки и касата да покрива цялата сума на фирмите. Днес обаче от ГЕРБ обявиха, че по този начин ще се сътвори неравнопоставеност на едни компании и медикаменти по отношение на други и се отваря вратата за корупция и нерегламентирани практики. Не били ясни и критериите, нито имало към момента лист на възможните медикаменти, за които се допуска да няма отстъпки и това още повече създавало терзания.

По време на дебатите по смяната, от опозицията от Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи обявиха, че по този начин се основава заплаха от пазара да бъдат изтеглени жизненоважни и базови медикаменти и да се принудят пациентите да обикалят по прилежащи страни, с цел да си купуват от джоба медикаментите. Или да се натоварят лечебните заведения с тези разноски.

Председателят на здравната комисия и началник на групата на ГЕРБ Даниела Дариткова отговори, че противоположното предложение и опазване на текста би означавало " ние тук Народното събрание да подпишем празен чек за към 100 млн. за Надзорния съвет на Касата ". " Отговорността ни е да държим за транспарантно харчене на касата ", сподели още Дариткова. Тя добави, че механизмът за отстъпки би трябвало да важи за всички по идентичен метод, а отговорност на Надзорния съвет и на управлението на касата е по какъв начин да не бъдат позволени дефицити на лекарства.

След смяната, депутатите преразпределиха и сумата, планувана за заплащане на медикаменти без отстъпки, която беше планувана на 99.9 млн. лева Така 31.9 млн. лева ще останат за лекарствени артикули за лекуване на злокачествени болести и лекарствени артикули при животозастрашаващи кръвоизливи и незабавни оперативни и инвазивни интервенции при пациенти с вродени коагулопатии при болнично лекуване. 68 млн. лева ще са за лекарствени артикули, медицински произведения и диетични храни за профилирани медицински грижи и за домашно лекуване на територията на страната.

Повече пари общопрактикуващите лекари и експертите

Депутатите утвърдиха общо 4,7 милиарда лева за разноските и прехвърлянията по бюджета на НЗОК за следващата година. С промени сред първо и второ четене депутатите одобриха да бъдат увеличени с 6 млн. лева парите за общопрактикуващите лекари над утвърдените на първо четене 244 млн. лева Допълнителни 3 млн. лева ще има и за експертите от доболничната помощ и още 3 млн. лева за здравноосигурителни заплащания за медико-диагностична активност.

Традиционно от опозицията подлагаха на критика, че с бюджета не се оферират никакви промени и промени, а единствено има отчасти нарастване на средствата, които обаче ще потънат в нереформираната система. За следващ път бяха посочени дългогодишни проблеми като огромен дял (около 50 на сто) на заплащанията от джоба на пациентите, доста повече хоспитализации спрямо европейските практики и липса на нужната качествена доболнична помощ, скрининг и профилактика, с цел да не се стига толкоз постоянно до банкет в болница.

С бюджета на касата за следващата година депутатите смъкнаха отчасти мораториума върху разкриване на нови медицински и амбулаторни процедури или работа по нови клинични пътеки от лечебните заведения. Те към този момент ще могат да работят и по нови действия отвън тези, за които са били финансирани от касата до момента, стига да се вписват в общия бюджет, избран за тях от касата.

Народното събрание реши още, че почналото лекуване на онкологични и онкохемалогични болести преди навършване на 18-годишна възраст ще продължи да се заплаща от касата до приключването му.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР