“Няма да ги получа преди завършека на годината, съобщи Бруно

...
“Няма да ги получа преди завършека на годината, съобщи Бруно
Коментари Харесай

Тори Бруно няма да получи ракетните си двигатели от Блу Ориджин през тази година

“Няма да ги получа преди завършека на годината ”, заяви Бруно в извънредно изявление за Денвър Бизнес Джърнъл. “Ще се случи скоро след началото на календарната 2022-ра, и когато и да е тогава би ме подкрепило, с цел да мога да построя ракета и да осигуря тази ракета “Вулкан ” за моя клиент, Астроботик ”.

Първоначално ЮЛА планираше да изстреля “Вулкан ” с задачата на Астроботик до Луната “Перегрин ” до края на 2021-ва. Реално видяно Астроботик срещаше известни компликации при завършването на структурата на лунния спускаем уред, които бяха на път да отсрочат задачата за 2022-ра. Сега, когато няма мотори за нейната ракета, забавянето е несъмнено.

Напомням на читателите, че ракетите “Вулкан ” би трябвало да заменят през днешния ден употребяваните от ЮЛА носители “Делта 4 Хеви ” и “Атлас 5 ”. Проблемът с “Делта 4 ” е, че са прекомерно скъпи, до момента в който този с “Атлас 5 ” е обвързван с това, че са оборудвани с издигнати в Русия мотори “РД-180 ”. “Вулкан ” ще е ракета, работеща с течен О2 и метан на първата степен и ще е оборудвана с издигнати от Блу Ориджин мотори “BE-4 ”. Това е значимо както от геополитическо значение, по този начин и заради желанието на Бруно да конкурира СпейсЕкс. А ракетите на СпейсЕкс са хем по-евтини, хем употребяват напълно американски технологии. Съответно всяко закъснение в доставките на “BE-4 ” се отразява на ЮЛА.

Блу Ориджин предвиждаше моторите да са подготвени за полет още през 2017 година, само че в случай че първата партида бъде доставена през 2022 година, както са последните проекти, това е еквивалентно на половиндесетилетно отсрочване. Тори Бруно явно не е благополучен от този факт. Президентът на ЮЛА признава, че е планувал сериозен времеви буфер ако настъпят забавяния с “Вулкан ”, само че този буфер е съвсем привършен. А компанията би трябвало да извърши поръчките си за американските военни и да изстреля спътниците им. 

“Ние в действителност бяхме способни да се пригодим към това, само че аз ще бъда прям с вас по отношение на датите, които насрочихме с тях (т.е. с Блу Ориджин) – ние към този момент нямаме опцията да подхващаме огромни ходове по-късно ”, безапелационен е Бруно. “Нуждая се те да работят старателно съгласно нашите проекти и да си свършат работата в точния момент ”.

Шефът на ЮЛА твърди, че комуникира с Блу Ориджин ежеседмично и получава информация за напредъка с моторите. Случи ли се още някой проблем, компанията може и да не извърши уговорката си към военните.

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР