Няма да е грешка, ако се каже, че Барселона е

...
Няма да е грешка, ако се каже, че Барселона е
Коментари Харесай

Канализацията на Барселона – необичайна туристическа атракция

Няма да е неточност, в случай че се каже, че Барселона е един от най-популярните градове в света за туристите.

Атракции, като Саграда Фамилия, парк Гюел и бул. Ла Рамбла, притеглят милиони хора в каталунския метрополис всяка година.

Повечето от тях обаче не осъзнават, че тук има още една малко позната атракция. И тя е тъкмо под краката им. Говорим за канализацията на Барселона.

Според "Атлас обскура " тя е съществувала от римско време, когато Барселона към момента е била римска колония и се е наричала Барчино. По това време окупаторите вкарват канализационна система, доставяна от техните известни акведукти – първата канализационна система в Барселона.

Това се постанова, тъй като градът е постоянно наводняван при дъжд. Тази система явно е работила толкоз добре, че е била разширена едвам през 14 век.

След 1886 година локалният политик Пере Гарсия Фариа построява първата, тогава съвременна, канализационна система в Барселона. Първоначално тя би трябвало да служи най-вече за доставяне на първокласното предградие Ешампле.

Чрез непрекъснато разширение обаче тя нараства и в един миг се свързва с частите на канализационната система, които са били построени в по-ранни времена. И колкото и необикновено да звучи, доста от каналите, някои от които са на епохи, към момента се употребяват през днешния ден.



Някои от тях могат да бъдат посетени през днешния ден с помощта на институцията La Fàbrica del Sol. Трябва да резервирате обиколка авансово, с цел да получите достъп като част от програмата „ Как работи Барселона? “. Подземните обиколки са за най-малко 10 и най-много 14 посетители.

Засега обаче обиколките са налични единствено на каталунски или испански. Следователно всяка група би трябвало да провежда собствен личен преводач, в случай че е належащо. От друга страна, влизането в канализацията на Барселона е доста налично, коства единствено 1.86 евро на човек, съгласно уредника. Добре пристигнали са както възрастни, по този начин и родители с деца.

Обиколката води посетителите в канализацията на Барселона на Passeig de Sant Joan. Доброволци водят през подземния свят и изясняват на посетителите по какъв начин работи и нейната история. И до момента в който улиците от горната страна са препълнени с туристи, имате това място повече или по-малко извънредно единствено за себе си.

Дори в един от най-посещаваните градове в света постоянно има нещо ново за разкриване.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР