Няма да допуснем заличаването на високотехнологичния нефетопреработвателен отрасъл в България

...
Няма да допуснем заличаването на високотехнологичния нефетопреработвателен отрасъл в България
Коментари Харесай

Нефтохимиците от Лукойл заплашват с протести, щели да бранят ра...

" Няма да допуснем заличаването на високотехнологичния нефетопреработвателен бранш в България и всички свързани с него специалности, като имаме намерение да предприемем ефикасни срочни протестни дейности според българското законодателство ", безапелационни са членове на Синдиката на българските нефтохимици.

 

Политическата седмица стартира с напрегната среща сред партиите в сглобката и министър председателят Николай Денков. По гледище на ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи в нея онлайн се е присъединил и финансовият министър Асен Василев.

 

Постигнатият консенсус е, че възбрана на съветския нефт няма да се внася, стига „ Лукойл “ да си заплати отговорностите. Премиерът Николай Денков е уверил сътрудниците си, че е реалистично тези отговорности да бъдат събрани.

 

Припомняме, че страната упорства рафинерията да заплати 1,5 милиарда лв. налози и невнесена свръхпечалба. 

 

В петък депутатите се събират, с цел да прегледат възраженията на президента Румен Радев по Закона за енергетиката. А държавното управление ще изиска от „ Лукойл “ още най-малко 620 млн. лв., дължими по признатия от предишния парламент закон. Пари, които съгласно Делян Добрев от ГЕРБ, би трябвало да бъдат раздадени като обезщетения за консуматори.

 

„ 73 стотинки на литър беше нашата точна калкулация през август. Не виждаме причина тя да се промени. След като преодолеем ветото в петък и то бъде оповестено в Държавен вестник другата седмица - във вторник, може да се реализира тази отплата “, изясни Добрев.

 

По-късно министър председателят обаче разясни, че поради тази мярка можем да бъдем осъдени от Европейската комисия. „ За нас това, което е значимо е да влязат в бюджета по верния метод съответните налози. Аз самият бих бил внимателен за това по какъв начин ще бъдат изхарчени тези пари “, сподели той.

Ще бъде препоръчано още страната да поеме контрола над базите за предпазване на гориво на „ Лукойл “.

 
Брюксел отхвърли коментар за възможна смяна на позицията на страната ни по отношение на дерогацията, тъй като няма публично известие от държавното управление ни за това.

 

„ България може едностранно да се откаже от дерогацията, само че в случай че след това реши да се възползва от нея, то би трябвало да е според цялостния правилник на Европейски Съюз “, споделят от Европейската комисия. Вероятно това значи нова процедура на утвърждение.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР