Няма да бъдат орязвани социалните пакети в армията. Това отвърна

...
Няма да бъдат орязвани социалните пакети в армията. Това отвърна
Коментари Харесай

Тагарев: Това, че влизаме във войната е поредната спекулация и манипулация

Няма да бъдат орязвани обществените пакети в армията. Това отвърна в отговор на въпрос министърът на защитата пред публицисти след чуването му в Народното събрание по отношение на включване на България в Инициативата на Европейския съюз за обезпечаване на 1 млн. муниции и снаряди за Украйна, финансирана от Европейската самодейност за мир.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 10952
На въпрос ще има ли смяна на възнагражденията и на обществените пакети в армията, министърът отговори: „ Засега няма промени. Разбрах, че има нова партенка, пусната, че ще бъдат орязвани – няма такова нещо “.  

Попитан дали ще изпращаме танкове Т-72 на Украйна Тагарев сподели, че няма досега полемика за Т-72.

В никакъв случай, както тук показаха терзания някои от депутатите, няма да стане въпрос за някои от тези 40 танка, които бяха осъвременени в последния план, добави той, представен от Българска телеграфна агенция.

На въпрос може ли да увери, че няма да изпращаме системи за противовъздушна защита (ПВО), военният министър сподели, че това са неща, които са поверителни, с гриф.

По мотив самодейността на Европейски Съюз за обезпечаване на 1 млн. муниции и снаряди за Украйна, сподели, че процедурата върви, а България в това време на работно ниво осведоми съдружниците си, че демонстрира интерес към нея.

Тази самодейност е извънредно потребна за България, освен за армията, тя е потребна за българската промишленост - вкарване на нови технологии, основаване на работни места и нововъведения, съобщи той и изрази вяра, че не сме „ изпуснали влака “, тъй като закъснение от три месеца е доста. 

Министър Тагарев изясни, че става въпрос за подкрепяне на потреблението на европейски финансови механизми, с цел да може да се влага в нашата отбранителна промишленост.

„ Във всички тези формати България взе участие съразмерно на своя брутен народен приход “, означи той.

Тагарев уточни, че участваме с малко по-малко от половин %, само че възможностите ни са да получим неведнъж по-голямо финансиране. По думите му допустимо е над 10 пъти. 

„ Още от Варшавския контракт ние специализираме в производството на дребни леки въоръжения и муниции и България е от най-големите производители на такива муниции, въпросът в този момент е да минем към тези нови натовски стандарти, към които ще мине и нашата войска, и да се нареждаме още веднъж като производител и за потребностите на българската войска, по този начин и в европейски мащаб като най-малко, с цел да можем да доставяме и други армии с такива муниции “, изясни военният министър.

„ Да участваме във война - това е следващата нечиста сделка и операция на публичното мнение “, съобщи още в отговор на въпрос. Той означи, че над 60 страни са във формата „ Рамщайн “ и никоя от тях не взе участие във войната. Тагарев добави, че има няколко страни в Европейски Съюз, които вземат участие в тези фондове с финансиране, само че тъй като имат конституционни ограничавания споделят, че тези средства не могат да отиват за летална помощ за Украйна, а за филантропична помощ. 

В отговор на въпрос за вероятно разширение на присъединяване на НАТО в района, министър Тагарев сподели, че вследствие на съветската експанзия НАТО преработва своите военни проекти, проекти за въздържане и защита.

Една от опциите е да бъде основан на наша територия многонационален щаб на сухопътна дивизия, това не значи, че в нея през днешния ден или следващата година ще има войски, само че ние би трябвало да имаме потенциала да управляваме дружно с нашите съдружници съюзни войски, които биха пристигнали да ни оказват помощ да подсигуряваме своята защита, добави той. 

При чуването в пленарната зала в отговор на въпрос министър Тагарев сподели, че е работил като консултант на Министерството на защитата на Украйна сред 2005 година и 2011 година, посещавайки регулярно Киев. Пред публицисти той изясни, че е бил консултант, в интернационален формат по линия на НАТО и по линия на други интернационалните организации. Тагарев добави, че е работил в дирекция на Министерството на защитата с граждански началник и е посещавал Украйна през месец, през два или три, като са му плащали съответните интернационалните организации.

„ Интерпретациите, че съм бил с армията работил и така-нататък, не са правилни “, съобщи той.

изясни, че от 1998 до 2001 година е бил шеф в българското Министерство на защитата и тогава с помощ на наши съдружници са основали много съвременен механизъм за обмисляне на защитата и ресурсно ръководство.

„ Това беше високо оценено и надлежно получих покана да споделя този собствен опит след Оранжевата гражданска война, когато Украйна съобщи, че също желае да върви по сходен път “, добави той. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР