Няма да бъдат намалени подаванията на газ, нито ще бъдат

...
Няма да бъдат намалени подаванията на газ, нито ще бъдат
Коментари Харесай

Петков: Газпром иска плащане в рубли през трети страни, няма да се поддадем на този шантаж

" Няма да бъдат понижени подаванията на газ, нито ще бъдат ограничавани – сега имаме явен проект и от кое място ще дойдат другите доставки на газ. Говорим и с Европейска комисия, тъй като, до момента в който " Газпром " се пробва да го направи въпрос и проблем сред България и " Газпром ", в действителност е проблем сред " Газпром " и Европейски Съюз ", съобщи на брифинг след съвещанието на кабинета министър председателят Кирил Петков.

" Причината, заради която ”Газпром” стопира подаването на газ за България, е, че тяхното предпочитание е да се заплаща в рубли през трети страни, които не са част от контракта, което нито подсигурява доставката на газ, нито подсигурява българските средства. Ние няма да се поддадем този вид шантаж ".

Министър-председателят прикани всички български жители да бъдат спокойни.

Той разкри, че на 28 април вицепремиерът Асен Василев и министърът на енергетиката Александър Николов отиват в Брюксел, с цел да разясняват „ точните стъпки, които са планувани, и отговорът да бъде общ”.

„ Ние вършим договорите ни с “Газпром” освен за приемане на газ, само че и за пренос през България”, изясни министър председателят.

По мотив днешни мнения от страна на някогашния министър председател Бойко Борисов Петков съобщи, че фактът е, че " след 3 милиарда изхарчени средства единственото, което имаме като диверсификация е, може би, в гаража на госпожа Арнаудова с джип там ".

България няма да се поддаде на рекет и да заплаща за газа в рубли
Българското държавно управление в последните 3 месеца работи доста интензивно за създаване на гръцката връзка, добави Петков.

" Нещата са под надзор ", сподели министър председателят и означи, че се работи по проект, формиран пред месец.

На собствен ред енергийният министър Александър Николов акцентира, че доставките са безусловно сигурни и на идната среща с Еврокомисията ще се обсъдят общи стъпки.

Александър Николов отхвърли да разгласи от кое място ще дойдат различни доставки на газ за страната ни, защото сега текат процедури в тази връзка.

" След конференцията през днешния ден сутринта има две неща, които са значими – едното е, че физически към този момент има удостоверение за прекъсване на количествата, подавани към България. Другото е, че по последното заплащане от страна на " Булгаргаз " към " Газпром износ " парите по механизма, който е одобрен в контракта, са върнати назад ", сподели Николов.

Източник: Нова тв, БНР

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР