Няма бягства, убийства и изтезания в общежитието, където австралиецът ще

...
Няма бягства, убийства и изтезания в общежитието, където австралиецът ще
Коментари Харесай

В дома за чужденци, където е Полфрийман - с телефон, свиждания, спорт и психолог

Няма бягства, убийства и изтезания в общежитието, където австралиецът ще чака решението на съда

Телефон, само че без камера, 24-часово здравно обслужване и психолог при потребност, безкрайно посещаване на юристи и представители на неправителствените организации, храна, съобразена с вероизповеданието. Това са единствено част от преимуществата на Специалния дом за краткотрайно настаняване на чужденци в Бусманци, от които може да се употребява и Джок Полфрийман. Единственото стеснение е, че е лимитирана свободата му на напредване като чужденец с административна мярка “експулсиране от страната ”.

На 20 септември Полфрийман беше освободен от софийския затвор с определението на апелативния съд. По процедура оттова нататък го поемат чиновници на Дирекция “Миграция ” към Гранична полиция.

Двама офицери

персонално го поемат

от пандиза, качват

го в служебната

кола и го

водят в дома

в Бусманци

Това е дом от закрит вид, т.е. не може да го напуща, когато си желае, а по строго регламентирана процедура. Иначе междинният престой на чужденците като него е към 20 дни. Максималният период, за който могат да бъдат арестувани, е 18 месеца.

Роднини и другари също могат да посещават Полфрийман - два пъти в седмицата.

Вместо

надзиратели има

особено подготвени

служители на реда,

които се грижат за реда в дома и за сигурността. В дома за чужденци режимът е доста по-либерален. Там в специфични корпуси са настанени и дами, както и цели фамилии с деца.

Домът е открит през 2006 година Никога не е имало произшествия като бягства, убийства, самоубийства. Там са краткотрайно настанени както чужденци за експулсиране, по този начин и такива с наложени насилствени ограничения за отклоняване до границата.

Капацитетът е 400 души, само че в този момент там са настанени надалеч по-малко чужденци. Единствено в пика на бежанската вълна преди няколко години потенциалът е надхвърлян.

Битовите условия са доста по-добри от местата за отнемане от независимост. Единични са случаите, когато чужденци в очакване за експулсиране са недоволствали от храната, леглата и чиновниците в дома.

На територията му има построени места за културна активност и няколко спортни площадки.

При постъпването си чужденците се настаняват в спални пространства, които са съобразени с тяхната народност и вяра. Служителите на Дирекция “Миграция ” наблюдават за спорове сред тях. Когато някой от настанените желае да се реалокира, молбите им се удовлетворяват в къси периоди.

Домът за чужденци в Бусманци, както и другият в Любимец се посещават и от делегации на Европейския комитет срещу изтезанията, а отчетите му са позитивни, сподели инспекция на “24 часа ”.

Ежедневно

се поддържа

оборудването

в пространствата

за настаняване

на чужденците

Амортизираното и негодното за приложимост е бракувано. През 2017 година след извършена социална поръчка в двата дома бяха доставени 2280 дюшеци, 2790 спални комплекти, 3000 одеяла и 3900 възглавници, които се дават за прилагане на настанените чужденци ”, написа в последния отчет на институцията. Спалното долни дрехи се пере на всеки 2 седмици, на всеки настанен се раздават пакети с хигиенични материали.

Една от рекомендациите е чужденците, настанени там, да се включват в приготвянето на храната, само че към този момент това е мъчно постижмо. От април т.г.

закуската, обядът

и вечерята са

от компания

за кетъринг,

а личният състав следи за качеството. Има и лавки, от които могат да си пазарят в допълнение храна и питиета.

Представители на омбудсмана също вървят на посещаване в дома в Бусманци и означават, че чиновниците там постоянно минават курсове по езици, в това число и арабски, какъвто приказват множеството от настанените. При интервютата с чужденците никой не се е оплакал от неприятно отношение на чиновниците към тях. Освен това служителите на реда, които охраняват общежитието, не са въоръжени, както надзирателите в пандиза, където рискът от произшествия е доста по-голям. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР