Няма безвредно пушене, независимо дали се пуши конвенционална цигара, бездимна,

...
Няма безвредно пушене, независимо дали се пуши конвенционална цигара, бездимна,
Коментари Харесай

Пулмолог: Няма безвредно пушене, независимо с какво устройство

" Няма безвредно пушене, без значение дали се пуши стандартна цигара, бездимна, електронна или наргиле ", предизвести пулмологът доктор София Ангелова във връзка Световният ден без тютюнопушене, който се отбелязва през днешния ден.

Българските девойки на 15-16-годишна възраст са преди всичко в Европа по тютюнопушене, напомни медикът пред Българска телеграфна агенция: " На второ място са българските момчета. Младите хора живеят с мита, че електронните устройства за пушене са безвредни. Цигарите и наргилето, съдържащи никотин, водят до пристрастяване ".

Електронните цигари

Българският пазар е залят с тези устройства и те притеглят освен младежите, а и децата. Все по-често се срещат девойки, пушещи електронни цигари. Статистиката демонстрира, че българските девойки на 15-16-годишна възраст са преди всичко в Европа по пушене, а момчетата ни са на второ място. Те живеят с мита, че са безвредни. Науката демонстрира обаче, че това не дава отговор на истината, сподели още лекарят.

В пълнителя на електронната цигара се съдържат пропиленгликол и глицерин, от които, заради нагряването на батерията на цигарата, се отделят токсични субстанции. Откритите в парата акролеин и формалдехид, изключително акролеинът, са мощно токсични за дихателните пътища. Изследванията демонстрират, че когато стартира пушенето, наличието е 0,8 микрограма акролеин, само че в края на пушенето, когато батерията към този момент е мощно нагрята, то става 8,6 микрограма, уточни доктор Ангелова. Пушенето влияе върху ресничестия епител. Ресничките се намират в горните дихателни пътища – в носната лигавица и в дихателната лигавица на трахеята, чиято роля е очистваща и оказват помощ белият дроб да бъде предпазен от вируси и бактерии. Научно потвърдено е, че под въздействието на токсичните субстанции ресничките се сковават и всички вируси и бактерии умерено минават в белите дробове. Това е и една от аргументите пушачите доста по-често да боледуват или да страдат от хронични белодробни болести в по-късна възраст.

Бездимните цигари

Това са дребни цигари, мощно натъпкани с тютюневи листа. В тях има и много добавки, за които публично не се оповестява. Нагрятата жичка в бездимните цигари води до нагряване на тютюна и температурата става към 384 градуса. В горящият завършек на елементарната цигара тя е 680 градуса. Оказва се обаче, че летливите субстанции, които се отделят от бездимната и „ стандартната “ цигара, са безусловно идентични. Установено е, че никотинът в бездимната цигара е 84 на 100, само че всички тези токсични субстанции, които се отделят от бездимните цигари, нямат пределна допустимост на концентрацията. В  Рамковата спогодба за надзор на тютюна на Световната здравна организация е посочено тъкмо това – няма пределна позволена централизация, което значи, че в случай че човешкият организъм е сензитивен към тези субстанции, той може да се разболее, изключително младият организъм, който към момента се развива.

Белият дроб се развива до 25-годишна възраст на човек и по-късно стартира да старее, само че в случай че младеж до 25 години пуши интензивно или поема веществата от бездимните цигари, това поврежда белия му дроб и го подготвя към по-чести инфекции и хронични белодробни болести. Авторите на изследване за електронните цигари, осъществено през 2015 година, посочваха, че евентуално след години ще приказваме за хронична обструктивна белодробна болест, провокирана от електронните цигари, добави доктор Ангелова.

Наргиле

Употребата на наргилета е другият метод на пушене измежду младежите, в това число и измежду децата. Обемът пушек, който вдишват пушачите на наргиле по време на 2 - 3-часов престой в бара, е еднакъв на размера пушек на 100 изпушени цигари. Поетият пушек води до по-висок размер въглероден монооксид и се получава по този начин, че въглеродният монооксид се свързва с хемоглобина, образува въглеоксихемоглобин и не разрешава хемоглобинът да отнесе О2 до мозъка, до сърцето и другите тъкани и органи. Заради неналичието на оросяване на мозъка с О2 може да се стигне до пристъп, добави доктор Ангелова.

Наргилетата водят до пристрастяване, както и всички устройства и цигари, съдържащи никотин, уточни лекарят. Всички токсични субстанции, които минават през водата в наргилето, попадат в дихателните пътища, сподели още доктор Ангелова и добави, че водата не служи като филтър.

При горене на ароматни тютюни се отделят фталати, които също са извънредно токсични за дихателните пътища.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР