Няма българин, който да не помни и тачи борците за

...
Няма българин, който да не помни и тачи борците за
Коментари Харесай

Забравеният Гаджал Войвода, който бе признат за Войникът на века

Няма българин, който да не помни и тачи борците за независимост капитан Георги Мамарчев и племенника му Георги Сава Раковски. Забравата на времето обаче е покрила със своята сива пелена името на третия от тази славна фамилия - Георги.

Георги Илиев Симеонов, по-известен като Гаджал Войвода, е другият племенник на капитан Мамарчев и първи братовчед на идеолога на българското освободително придвижване. Повече от половин век този българин води война в разнообразни елементи на Европа, участвайки в освободителните битки, както на българския, по този начин и на непознати нации. Затова и е приет от поколенията за " Войникът на века " .

Днес за подвизите на Гаджал Войвода (още през осемдесетте години на ХХ в. се наложи изказванието на Иванка Икова, музеен чиновник и родоизследовател, че името гаджал е синоним на нечестивец. Историците от музея в Котел, които са разговаряли с кравеведи, разбиращи османо-турски, одобряват същото изказване - бел.ред) се знае малко. А житейският му път е повече от прочут.

През октомври 1811 година в дома на Илия и Цона Симеонови във възрожденския Котел се ражда момче. Кръщават го Георги.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР