Някой някъде на тъмно е решил да хариже специализираната болница

...
Някой някъде на тъмно е решил да хариже специализираната болница
Коментари Харесай

Очна болница пред ултиматум – общинска или университетска

Някой някъде на мрачно е решил да хариже профилираната болница по очни заболявания във Варна на Медицинския утиверситет и в случай че замисълът се реализира, обществеността ще загуби прозрачността и публичността при ръководството, опцията за мониторинг и диверсификация на медицинските действия. Това беше прочувствената реакция на шефа на лечебното заведение доктор Руслан Тошев по време на днешното съвещание на здравната комисия към общинския съвет, свикано с една единствена точка – отворено писмо от заместник-управителя доктор Христина Групчева, съпроводено с идея за развиването на очна болница, чиито принципал е община Варна.

Автори на създаването са 15 хабилитирани преподаватели и офталмолози, подкрепени от още 11 свои сътрудници от катедрата по очни заболявания към варненския медицински университет, ръководена точно он доктор Групчева. По думите й работещите в лечебното заведение всеобщо са подали оставки и от 7-ми април то ще затвори порти. Част от тях, както и от личния състав на болничното заведение през днешния ден бяха в залата. В хода на дебатите към тях беше отправено посланието да не се осланят на Медицинския университет като единствен избавител, защото в рекордния за Варна общински бюджет са планувани над 20 млн. лева за опазване на здравето и още 8 млн. лева за обществени действия. Беше припомнено, че на 23 януари тази година общината за следващ път е оказала финансова поддръжка с 92 хиляди лева за стабилизиране на лечебното заведение.

А различната идея за развиването на очната болница планува, без да показва от кое място ще се набират, вложения от 3,3 млн. лева, които да трансфорат лечебното заведение във първокласен офталмологичен център от народен мащаб. Наред с цялостния пакет общоприети офталмологични услуги, незабавния банкет и високотехнологични действия, акцент във визията за развиване на очна болница е детското здраве. Между 10-15 % от пациентите сега са деца и младежи, над 50 % са хора в работоспособна възраст, а делът на пациентите над 65-годишна възраст доближава до 40 на 100. В яростна конкуренция с частните центрове, където селективно се избират бързооборотни и добре платени медицински действия, варненската очна болница натрупа задължения – 150 хил лева през 2017 година и 324 хил лева за 2018 година В разбора си експертите установяват още, че базата е остаряла до степен, която съставлява заплаха за пациентите, ситуацията провокира омерзение заради неналичието на условия за лична и обща хигиена.

На фона на общия недостиг и на отлива на високквалифицирани експерти тук е осъществена първата в страната трансплантациа на консервирана амниотична мембрана, основана е тъканна банка, която създава неповторимите артикули Алоам и Алохил, както и обработка и даване на роговична тъкан. Варненската катедра по очни заболявания е пионер в трансплантацията на стволови кафези в роговица.

Затова и вероятностите пред варненската очна болница са във високите технологии – транслационна, транплантационна и регенеративна офталмология, считат създателите на концепцията. Преструктуриране на активността, възобновяване и инвестии в материалната база и апаратурата са основните думи в документа.

Част от инвестиция от 1,8 млн. лева са нужни за пазаруване на лазерна технология, а 1,5 млн. лева.ще се обезпечи главната активност на лечебното заведение и привличане на млади експерти. В последните 5 година единствено един специализант и то на половин щат е бил притеглен във варненската очна болница.

Алтернативната визията за развиване на варненската очна болница през днешния ден не провокира професионални разногласия, вниманието на бщинските съветници се концентрира върху ултимативния звук при представянето и върху напрежението в редиците на управлението. Членовете на комисията и шефът доктор Тошев оцениха капацитета на лечебното заведение да продължи както до момента взаимната активност с Медицинския университет, без това да постанова промяна на принципала. Дебатите по методите по какъв начин да стане това предстоят на взаимно съвещание на три комисии към общинския съвет – по опазване на здравето, по финанси и по благосъстоятелност и стопанство.
Гинка Христова
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР