Няколкостотин граждани се събраха във вторник вечерта на нов протест

...
Няколкостотин граждани се събраха във вторник вечерта на нов протест
Коментари Харесай

Протест пред парламента пак се обяви срещу връщането на хартиените измами на изборите 


Няколкостотин жители се събраха във вторник вечерта на нов митинг пред Народното събрание против възможното, прокарано с гласовете на ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия посредством промени в Изборния кодекс.

Демонстрацията беше проведена от гражданската самодейност “Правосъдие за всеки ”. След като предишния четвъртък депутатите от “Продължаваме смяната ” (ПП) окончателното приемане на измененията в пленарната зала, дебатите по тях продължиха и в петък. В четвъртък следва окончателното гласоподаване по тематиката.

Първият сходен митинг беше. Във вторник участниците в него обявиха, че ще упорстват президентът Румен Радев да наложи несъгласие на поправката в Изборния кодекс, в случай че тя бъде прокарана от болшинството на ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия.

“Въпреки че знаем, че сме малцинство - 53-има депутати, демонстрираме, че няма да отстъпим от правилата и че без значение от това какъв брой невъзможна наподобява тази борба, ние няма да се предадем ”, сподели пред протестиращите съпредседателят на Политическа партия и някогашен министър председател Кирил Петков.

По думите му последователите на хартиените бюлетини в Народното събрание “знаят, че евентуално ще се отива на избори и това, което желаят, е идващите избори да бъдат направени по остарелия метод от годините на прехода, с хартиени измами ”.

Петков заявява, че с сътрудниците му от Политическа партия в четвъртък ще са подготвени “колкото време би трябвало в зала да не даваме зелена светлина на хартиената бюлетина ”.

С подготвяните промени в Изборния кодекс беше признато разписките от машините за гласоподаване да се смятат за бюлетини и да се броят те, а не да се употребяват данните от устройствата.

С гласовете на трите партии беше отстранен многомандатен избирателен регион отвън страната, който беше утвърден с предходните промени и на процедура предстоеше да бъде въведен. Беше отстранен и публичният съвет към Централната изборна комисия.

Тези промени бяха препоръчани и признати сред първо и второ четене на законопроекта в парламентарната правна комисиябез публично разискване и без претекстове на съвещание, траяло цяла нощ.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР