Няколко земетресения бяха регистрирани днес в Благоевградска област. Само за

...
Няколко земетресения бяха регистрирани днес в Благоевградска област. Само за
Коментари Харесай

Поредица от земетресения разлюляха Благоевградска област

Няколко трусове бяха регистрирани през днешния ден в Благоевградска област. Само за час, сеизмичната станция в Крупник е отчела четири трусове, а трусовете са по линията на Крупнишкия разлом. Най-силният е усетен в няколко обитаеми места, а вторичните земетресения продължиха с часове. Няма потърпевши хора.

Земята в региона на Симитли стартира да се тресе още на разсъмване. Първият трус е регистриран в 05:08 часа.

" 3,9 беше най-силното, второто или третото беше по-силно. Другите 2,4 имаше ", сподели Васко Весков – Сеизмичен център – Крупник.

" 2,8; 3,2; 3,3 и 3,9 е най-силното, което е най-притеснително. Ние сме подобен регион ", сподели Иванка Чакалска – кмет на Крупник.

Най-силният трус от 3,9 по Рихтер е регистриран в 10:31 часа. Той е усетен в Крупник, Симитли и по високите етажи на постройките в Благоевград.

" Бях в магазина и се чу едно бумтене. То нямаше разклащане, едно бумтене. Даже с магазинерката се погледнахме и двете, какво стана, земетресение и незабавно излезнахме на открито ", описа Иванка Чакалска – кмет на Крупник.

- Усетих го в 10:30 часа. Имаше земетресение. Даже една лека суматоха. - Излезнахте ли на открито? - Не, тъй като прекомерно малко беше и по тази причина не счетох, че заплахата е огромна.

" Градевският разлом и Крупнишкият разлом по принцип на границата се падат тея трусове през днешния ден ", сподели Илия Гайдев - Сеизмичен център – Крупник.

Епицентърът на земетресенията е в региона на Симитли. Трус обаче е регистриран и на 30 км от Северномакедонския град Кочани, който също се намира върху Крупнишкия разлом.

Както в България, по този начин и в Северна Македония не са регистрирани разрушени здания, няма подадени сигнали и за потърпевши хора.

" Щом като има земетресение, значи изпуска се сила. Щом се изпуска сила, значи по принцип няма заплаха да стане някое по-голямо, по-катастрофално. Щом изпуска сила, това е добре. Това е добър знак ", изясни още Илия Гайдев – Сеизмичен център – Крупник.

Сеизмолози успокояват, че вторични земетресения може да бъдат усетени в региона на Симитли и Кресна и през идващите дни.

Репортер: Миглена Медарова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР