Няколко загинали и повече от 50 спасени, след като лодка с мигранти се преобърна в Ламанша

...
Шестима афганистански мъже загинаха, когато лодка с мигранти, пътуваща към
Коментари Харесай

Шестима афганистански мъже загинаха, когато лодка с мигранти, пътуваща към Великобритания, потъна в Ламанша рано в събота, казаха френски официални лица, докато издирването продължава за намирането на онези, които все още са в неизвестност.

Заместник-прокурорът на френския крайбрежен град Булон, Филип Сабатие, каза пред AFP, че всичките шестима загинали са афганистанци, за които се смята, че са на около 30 години.

Той добави, че останалите пътници са „почти всички афганистанци с някои Суданци, предимно възрастни с някои непълнолетни” и каза, че 49 оцелели са били спасени -- 36 от френската брегова охрана и 13 от техните британски колеги.

Френските крайбрежни власти Premar казаха, че до двама души са били обявени за изчезнали в събота следобед, след като прокуратурата първоначално каза, че между пет и 10 пътници са в неизвестност.

Три френски кораба, хеликоптер и самолет бяха мобилизирани да претърсят района край Сангат в Северна Франция, заедно с два британски кораба.

„HM Бреговата охрана в момента подпомага френските власти, Gris Nez, в отговор на издирване и спасяване на инцидент, включващ малка лодка в Ламанша“, каза говорител на британското вътрешно министерство.

Говорителят добави, че вътрешният министър Суела Браверман по-късно ще председателства среща с Оперативното командване на малки лодки, част от британските гранични сили и създадено, за да се справи с преминаването на малки лодки през Ламанша от мигранти.

„Моите мисли и молитви са с тези, засегнати от трагичната загуба на живот в Ламанша днес,“ Бравърман каза в публикация в социалния медиен сайт X, известен преди като Twitter.

Френският министър-председател Елизабет Борн също публикува, че „мислите й са насочени към жертвите“, докато похвали усилията на спасителните екипи.

„Репресии“ на границата

Говорител на хуманитарната организация Utopia56 групата обвини „репресиите“ на границата за трагедията, като каза на АФП, че трудността да се осигури законно преминаване само „увеличава опасността от преминаването и кара хората да поемат все повече и повече рискове, за да стигнат до Англия“.

Лодката се преобърна около 2:00 часа сутринта местно време (0000 GMT) край северния бряг на Франция, според прокурора.

Репортер на AFP в Кале видя някои от спасените да слизат от патрулна лодка с екипи за спешна помощ на място.

Каналът между Франция а Великобритания е един от най-натоварените морски пътища в света и силните течения са често срещани.

Опасно пресичане 

Повече от 100 000 мигранти са прекосили Ламанша на малки лодки от Франция до Югоизточна Англия, откакто Великобритания започна публично да регистрира пристигания през 2018 г., официални данни бяха разкрити в петък.

Френските власти засилиха патрулите и други възпиращи мерки, след като Лондон се съгласи през март да изпраща на Париж стотици милиони евро годишно за усилията.

През последните дни имаше няколко опита за пресичане на Ламанша с лодки, след като метеорологичните условия се подобриха.

През нощта срещу четвъртък Premar съобщи, че 116 мигранти, включително деца, са били спасени на три отделни лодки.

Около 755 мигранти бяха открити в четвъртък на 14 малки лодки са се насочили към южното крайбрежие на Англия, показва статистиката на вътрешното министерство на Обединеното кралство, най-високият брой за един ден тази година.

Тези лодки доведоха броя на пристигналите досега тази година до близо 16 000.

Петима мигранти загинаха в морето, а четирима изчезна, докато се опитваше да премине във Великобритания от Франция миналата година.

През ноември 2021 г. 27 мигранти загинаха, когато лодка се преобърна в Ламанша.

Следващата година отбеляза рекордните 45 000 мигранти, които преминаха.

( AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР