Няколко вида инвазивни растения заразяват тревни площи в САЩ и

...
Няколко вида инвазивни растения заразяват тревни площи в САЩ и
Коментари Харесай

“Бомба със закъснител”: САЩ са нападнати от ... растения

Н яколко типа инвазивни растения заразяват тревни площи в Съединени американски щати и основават безпорядък за локалната екология. 

Много от тези типове са способни да останат латентни в продължение на десетилетия, откакто бъдат въведени в нова среда, преди ненадейно да се разсънят и бързо да се разширят, съгласно нова публикация, оповестена в списанието Nature Ecology and Evolution. 

Едно от тези инвазивни растения е елементарният тревен бурен (Plantago lanceolata), прочут също като зърнастец живовляк, който има един от най-дългите интервали на инертност в Съединени американски щати - до 177 години. 

Изследователите разкрили, че от 5700 инвазивни растения по света, съвсем една трета са имали необикновено дълги закъснения сред момента, в който са били въведени в даден регион, и момента, в който са се популяризирали в него: открито е, че междинното закъснение е 40 години. 

“Колкото по-дълго е в латентно положение, по-вероятно е да го пренебрегваме. Тази инертност им разрешава да бъдат подценени, което способства за възможното им появяване като сериозна инвазивна опасност. Те са като инвазивни бомби със закъснител “, споделя в изказване създателят на проучването Мохсен Месгаран, помощник в катедрата по растителни науки в UC Davis.  

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР