Няколко убити в боевете между SDF и племена в Източна Сирия

...
Сблъсъци в Източна Сирия между арабски племенни бойци и подкрепяни
Коментари Харесай

Сблъсъци в Източна Сирия между арабски племенни бойци и подкрепяни от САЩ кюрдски бойци оставиха няколко души, включително цивилни, мъртви и други ранени, опозиционни активисти и про - казаха правителствените медии.

Сблъсъците, които продължиха в сряда, са сред най-тежките от години в региона по границата с Ирак, където от 2015 г. са базирани стотици войници на Съединените щати, за да помагат в битката срещу въоръжената групировка ИДИЛ (ISIS) .

Сблъсъците избухнаха за първи път в понеделник, ден след като подкрепяните от САЩ и водени от кюрди Сирийски демократични сили (SDF) задържаха командира и няколко членове на военния съвет на Дейр Аз Зор, група, която беше съюзник на SDF, на среща, на която са ги поканили в североизточния град Хасаке.

Британската Сирийска обсерватория за правата на човека, опозиционен военен наблюдател, съобщи, че 10 арабски племена и трима бойци на SDF са били убити при сблъсъци в селата Hrejieh и Breeha.

Друг активистки колектив, който отразява новини в региона, Deir EzZor 24, каза, че осем цивилни, включително деветгодишно момче, са били убити в село Hrejieh, където боевете са били най-интензивни. Тринадесет бойци, принадлежащи към арабски племена, също бяха убити, се казва в съобщението.

Проправителствената радиостанция Sham FM каза, че 10 души са били убити в Hrejieh и Breeha и че десетки цивилни също са ранени.

Негодуванието между арабски и кюрдски бойци

Арабските племена в източната провинция Дейр Аз Зор бяха разгневени от задържането на Ахмад ал-Хбейл, по-известен като Абу Хаула, който ръководи Военния съвет, който беше съюзник на SDF в дългогодишната им битка срещу ИДИЛ в Сирия.

В сряда в съвместно изявление, издадено от името на SDF и Военния съвет, се казва, че Абу Хаула е бил отстранен от позицията си на командир, добавяйки, че той е бил уволнен, заедно с четирима други лидери, за предполагаемо участие в „ множество престъпления и нарушения”, включително трафик на наркотици.

Конфронтацията изглежда извади на повърхността по-ранни недоволства, тъй като арабите в района изразиха загриженост, че кюрдските групи в региона могат да „изтрият арабската му идентичност“.

Това също повдигна опасения за повече разделения между кюрдски и арабски бойци в Източна Сирия, където ИДИЛ някога се радваше на широко присъствие и има опасения, че може да се наложи отново.

Абу Халед, местен журналист, живеещ в провинцията Дейр Аз Зор, каза пред Ал Джазира, че сблъсъците му напомнят за насилието, което превърна сирийското въстание през 2011 г. в тотална война.

„Поради горещото време семействата обикновено спят на покриви или в полето, но те избягват това от страх да не бъдат уловени от заблуден куршум“, каза той.

„Основният страх за цивилните тук е, че военните самолети на международната коалиция могат да се насочат към тях, за да подпомогнат SDF под претекст, че се борят с ИДИЛ и иранските клетки“, продължи той.

„Хората се страхуват, че SDF ще поемат контрола над територията и по този начин ще изтрият арабската си идентичност.“

Племенно осъждане

Арабските племена в Дейр Аз Зор се противопоставиха на SDF, като лидерът на племето Хасан ал Дабей обвини SDF, че използва сблъсъците, за да посегне на повече земя.

„Как могат САЩ да подкрепят група, която е класифицирана като терористична [от Турция] и окупира арабски земи, ограбвайки нейните богатства, набирайки деца войници?“ попита той.

„Искаме само да се върнем по домовете си и сърцата ни горят за това, което SDF направиха на нашите земи, от демографското инженерство до промяната на учебната ни програма и налагането на техните собствени традиции.“

Племената издадоха осъждащи декларации и изразиха готовността си да участват в бойни операции и да подкрепят Военния съвет срещу SDF.

Видео, разпространено в социалните медии, показва членове на племето Бакр, събрани в село ал-Хариджие в провинцията на Дейр Аз Зор, настоявайки за освобождаването на Абу Хаула и давайки на подкрепяните от САЩ сили 12 часа за изпълнение.

Неотдавнашното напрежение между SDF и Военния съвет започна по-рано това лято, след като Абу Хаула се опасяваше, че съветът в Дейр Аз Зор ще бъде заменен от военната група Sanadid, филиал на SDF.

На 25 юли избухнаха сблъсъци между членовете на Военния съвет и силите на SDF, след като първите се противопоставиха на прехвърлянето на членове, принадлежащи към санадидите на изток от река Ефрат в Дейр Аз Зор.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР