Няколко случая на маймунска шарка са потвърдени в Европа, съобщи

...
Няколко случая на маймунска шарка са потвърдени в Европа, съобщи
Коментари Харесай

Няколко случая на маймунска шарка са потвърдени в Европа

Няколко случая на маймунска шарка са доказани в Европа, заяви в четвъртък Евпейският център за надзор и предварителна защита на болесттите (ЕCDC). Заболяването се популяризира главно в Западна и Централна Африка, само че известните досега в Европа случаи не са свързани с предишно пътешестване до тези страни.

Първият случай е докладван от Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство (UKHSA) на 7 май и се счита, че е импортиран. На 14 май 2022 година в Обединеното кралство бяха разпознати още два случая, като и двамата живеят в едно домакинство, само че без скорошна история на пътешестване и без контакт с предходния случай, обявен на 7 май. Други четири случая бяха доказани от UKHSA на 16 май, също без скорошна история на пътувания до ендемични региони и без да са контактни на случаите, обявени на 7 и 14 май. Всички докладвани на 16 май случаи са мъже, които вършат секс с мъже.

Освен това на 18 май и Португалия заяви за пет доказани случая на маймунска шарка и повече от 20 хипотетични случая . Всички случаи са на млади мъже. Испания също заяви за осем хипотетични случая.

Предаване и признаци

Маймунската шарка е вирусно заболяване. Предаването на хора може да стане посредством контакт със инфектирано животно или човек, или с човешки физически материал, съдържащ вируса. Предаването сред хората най-често става посредством огромни дихателни капчици. Предаването не става елементарно, нужен е нескончаем контакт лице в лице . Вирусът може също да влезе в тялото посредством телесни течности, през рани по кожата, през очите .

Симптомите на болестта включват тресчица, главоболие, мускулни болки, болки в гърба, подути лимфни възли, настинка и безсилие . Обикновено се развива обрив, който стартира от лицето и по-късно се популяризира в други елементи на тялото , в това число гениталиите. Обривът минава през разнообразни стадии и може да наподобява като варицела или сифилис, преди най-после да образува струпеи (корички), които по-късно падат. Разликата във външния тип от варицела или сифилис е равномерното развиване на пъпките. Инкубационният интервал нормално е от 6 до 16 дни, само че може да бъде до 21. Когато коричката падне, човек към този момент не е инфектиран.

Предистория

От 2018 година в Обединеното кралство са регистрирани 7 случая на маймунска шарка (през 2021, 2019 и 2018 г.), основно с история на пътувания до ендемични страни. Това обаче е първият път, когато вериги на предаване се оповестяват в Европа без известни епидемиологични връзки със Западна и Централна Африка . Това са и първите регистрирани случаи в международен мащаб измежду мъже, правещи секс с мъже. Смята се, че вирусът на маймунската шарка има умерена преносимост измежду хората.

Рискът от следващо предаване при непосредствен контакт е висок

Като се има поради извънредно високата периодичност на предаване от човек на човек в описаните в този момент случаи и евентуалното предаване без история на пътешестване до ендемични региони, вероятността от по-нататъшно разпространяване на вируса посредством непосредствен контакт, да вземем за пример по време на секс, се прави оценка като висока .

Вероятността от предаване сред човеци без непосредствен контакт се смята за ниска.

Степента на предаване в общността сега не е известна. Въпреки това, в засегнатите страни от ЕС/ЕИП стартира целеустремено тестване на лица с такива клинични прояви .

Клиничната изява на маймунската шарка нормално е лека. Проучвания, извършени в европейски страни, регистрират смрътност от 3.6%, като тя е по-висока измежду децата и младежите.

Имунокомпрометираните са изключително изложени на риск от тежко заболяване. Повечето хора се възвръщат в границите на седмици.

Препоръки

ЕСDC предлага съмнителните за това заболяване случаи да бъдат докладвни от медиците на здравните служби . Службите по публично здраве би трябвало да подхващат стъпки за повишение на осведомеността по отношение на евентуалното разпространяване на маймунска шарка в общности на мъже, правещи секс с мъже или такива, които имат инцидентни секс контакти или голям брой полови сътрудници.

Подозираните случаи би трябвало да бъдат изолирани, тествани и известени неотложно. За позитивни случаи би трябвало да се стартира следене на контактни.
Ако в страната има налични ваксини против едра шарка, би трябвало да се обмисли имунизация на високорискови близки контактни след оценка на съотношението риск/полза. При тежки случаи може да се обмисли лекуване с регистриран антивирусен препарат , в случай че има подобен в страната.

ECDC следи от близко обстановката и е в контакт с държавите-членки на Европейски Съюз.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР