Няколко поколения политици проявяват пълно неглижиране на културата и ние

...
Няколко поколения политици проявяват пълно неглижиране на културата и ние
Коментари Харесай

В обществото има акустика по проблема култура

Няколко генерации политици демонстрират цялостно неглижиране на културата и ние считаме, че е време да вземем нещата в ръце. Трябва да стартираме от безусловно фундаменталния въпрос „ Как е финансирана културата “. Не става въпрос за това, за което мнозина се хващат, че хората на културата разчитат постоянно на финансиране от страната, съобщи  издателят Манол Пейков  -  представител на новото гражданско придвижване за промени в културата, която заяви  себе си в знаковия за българската просвета ден 24 май.

Като мотив той акцентира, че съгласно интернационалните статистики към 4% от националния ни БВП идва от културни промишлености.

Това бе по този начин даже в най-трудните години на огромната рецесия. Успоредно с това по-малко от половин % от бюджета ни отива за просвета, макар многократните задължения на хора от разнообразни партии. Всички твърдяха, че сега, когато дойдат на власт, един  % от бюджета ще бъде обособен за просвета. Разбира се, това не се случи.

Ще прибавя и редица проблеми, измежду които и доста трагичния – библиотеките още от 10 ноември 89 година нямат нови книги във фондовете си, макар че законодателството го изисква.  Оказва се, че най-новите книги, пристигнали във фондовете на съответните  библиотеки, са от преди тази дата. Много рядко има в някои библиотеки приходи и то напълно, поради експлицитното предпочитание на някой донор или по европейски стратегии.

В последните години „ реставрацията “ на монументи на културата се трансформира в народен спорт. В момента ние се съоръжаваме с „ руини “, които напълно скоро ще се трансфорат в същински и ще бъдат най-абсурдните в историята на човечеството, тъй като са фантасмагорични, неистинен.

Програмата ни ще изисква разбор на това, което е направено и на това, което не е направено и второто – основаване на тактика в региона на културата. Колко държавни управления поред твърдяха, че ще основат национална тактика в региона на културата, само че такава към момента няма в нито един бранш. Междусекторните политики не са били приоритет на нито едно държавно управление, не съществува сходно мислене. Говорим за културен туризъм например, а не вършим дълбинните връзки, които ще ни оказват помощ да го изпълним.

Не става въпрос за политиканстване и пристрастия, а  за фундаментален недостиг и откровено се надявам да имаме потенциала да осъществим  желанията си. В обществото има звучност за казуса.  Предстои сериозна работа, уповавам се, нещата да бъдат добре премислени, структурирани и  разположени във времето.  

Повече чуйте от звуковия файл: 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР