Няколко от работещите в Шейново“ ще бъдат наказани заради инцидента

...
Няколко от работещите в Шейново“ ще бъдат наказани заради инцидента
Коментари Харесай

Минимум трима ще бъдат наказаните заради размяната на бебета в „Шейново“

Няколко от работещите в „ Шейново “ ще бъдат осъдени поради случая в АГ болница „ Шейново “, при който две бебета бяха разменени и дадени на други майки. Проверката на Изпълнителна организация „ Медицински контрол “ е открила непълен надзор на няколко равнища, стана ясно от думите на шефа на ИАМН проф. Росен Коларов.

„ Явно, откакто се е случило това, някъде не е сбъднат задоволителен надзор, макар че контролът е четиристепенен “, разяснява проф. Коларов и добави: „ Безспорно има човешка неточност, има непълен надзор, безапелационен съм за това. Няма смисъл да приказваме какъв брой са натоварени – всички отделения са натоварени, само че контролът би трябвало да се съблюдава “.

Той посочи, че от ИАМН не могат да кажат по кое време тъкмо са разменени двете бебета, защото това е работа на следствените органи. Агенцията обаче ще извърши инспекции във всички АГ-отделения в страната, с цел да откри равнището на контрола в тях. След привършване на инспекциите от ИАМН ще излязат с рекомендации и оферти за промени в съответстващите медицински стандарти.

„ Всяко едно деяние би трябвало да бъде разказано от – до. Този доктор, сестра или акушерка, прави едно, две, три. Всички логаритми на държание би трябвало да бъдат разказани тъкмо “, разяснява още проф. Коларов.

Зам.-директорът на ИАМН Фидел Косев добави, че екипът на Агенцията, направил инспекцията, е установил нарушавания на най-малко четири нормативни текста, измежду които стандартът по неонатология, наредбата за устройството, активността и вътрешния ред на лечебните заведения, наредбата за правото на достъп до здравна помощ, както и текстове от Закона за лечебните заведения. „ Оттук нататък на база на констатациите комисията ще започва административно-наказателно произвеждане към всеки, за който е открито, че е направил нарушавания “, изясни Косев, като обаче отхвърли да каже против кого ще стартират производствата.

Повече изясненост по въпроса внесе Олга Василева, държавен контрольор в ИАМН, взела участие в инспекцията на „ Шейново “. По думите ѝ за несбъднат надзор ще би трябвало да дават отговор началникът на клиниката, който дава отговор за работата на медиците в нея, основната акушерка, която пък дава отговор за цялостната активност на акушерките и активността на структурното звено, както и старшата акушерка, която би трябвало да упражнява директен надзор върху акушерките.

От думите на Фидел Косев пък стана ясно, че наказването, което най-вероятно ще получат откритите извършители, ще бъде санкция.

По отношение на инспекциите в лечебните заведения в страната Косев изясни, че ИАМН ще ревизира организацията и реда за банкет на родилките, на обслужване и на изписване на новородените. Подобна инспекция ще бъде направена във всяка болница в страната, в която се правят раждания, като също така ще се прави и оценка на риска. По думите му след привършване на инспекциите Агенцията ще изготви отчет, който най-вероятно ще бъде наличен към 15 февруари.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР