Няколко хиляди души от бившите съветски републики в Централна Азия

...
Няколко хиляди души от бившите съветски републики в Централна Азия
Коментари Харесай

Русия се пробуди за джихадистката заплаха от Централна Азия

Няколко хиляди души от някогашните руски републики в Централна Азия се борят за екстремистката формация " Ислямска страна " (ИД) в раздираната от война Сирия. Тези бойци съставляват опасност за Русия, тъй като могат елементарно да я посещават и да се смесват с многолюдната общественост на служащите мигранти.

Арестите в последно време на огромен брой обвинени терористи, произхождащи от централноазиатските някогашни републики с съществена вяра исляма, привлякоха вниманието в Русия. Тези арести не престават след смъртоносния бомбен атентат през април в метрото на Санкт Петербург. Но те демонстрират и от дълго време тлеещите проблеми поради връзките на Русия с Централна Азия.

Централна Азия е дестабилизирана от войната в Афганистан, както и от безработица, мизерия и боричкания сред клановете във високите етажи на властта, споделя съветският специалист по сигурността Наби Абдулаев. " Нарастването на националното неодобрение, изключително измежду младите мъже, става плодородна почва за вербовчиците на терористи ", прибавя Абдулаев, асоцииран шеф за Русия към световната консултантска група " Кънтрол рискс ".
Смята се, че бомбеният атентат в Санкт Петербург е осъществен от 22-годишен съветски жител, чието семейство се е преместило във втория по величина град в Русия от централноазиатската република Киргизстан. Властите допускат, че той е нападател самоубиец, радикализиран от ислямски екстремисти.

Руската Федерална работа за сигурност (ФСБ), главният правоприемник на руското Комитет за Държавна сигурност (на СССР), е направила огромна част от арестите, за които постоянно се оповестява по националните медии. В понеделник предходната седмица ФСБ сподели, че е задържала група от трима централноазиатци и един руснак, които имали тесни връзки с ИД и изготвяли бомби, с цел да извършат набези в Москва. Две седмици преди този момент ФСБ разгласи, че е арестувала група от седмина централноазиатци по съмнение, че възнамеряват терористични офанзиви в Санкт Петербург.

И на други места в страната имаше шумно огласявани арести. Новината за руско-централноазиатска терористична клетка с връзки с ИД в далекоизточния район Сахалин разтресе цялата страна.

" Най-голямото безпокойство на Кремъл е от тероризма в самата Русия, изключително при подготовката за президентските избори през 2018 година, като се има поради степента, до която легитимността на съветския президент Владимир Путин се основава на образа му на бранител на нацията ", споделя Марк Галеоти, специалист по съветската сигурност и политика. " Бомбеният атентат през април

даде на Кремъл неочакван сигнал за събуждане

по отношение на евентуалната опасност от Централна Азия ", разяснява Галеоти в електронно писмо. " В резултат ФСС се втурна да противодейства, което изяснява многото арести в последно време ". Около половината от бойците от някогашния Съветски съюз, включили се към ИД в Близкия изток, са от Централна Азия, отбелязва Галеоти, старши откривател в основания в Прага Институт за интернационалните връзки.

Седмица след атентата в Санкт Петербург, станал когато Путин бе на посещаване в родния си град, съветският държавен глава сподели, че всред хипотетичните 20 хиляди задгранични бойци, сражаващи се в Сирия за ИД, към 10 хиляди са от някогашния Съветски съюз. " Много хора, родени в страните от Централна Азия, са бият в Сирия и Ирак на страната на ИД ", разяснява в имейл Абдулаев. По думите му тези бойци съставляват опасност за Русия, тъй като " могат елементарно да пътуват до и от Русия и безследно да се слеят с милионите свои съграждани в огромните съветски градове, които работят тук като гастарбайтери ".

Централноазиатците, доста от които могат да влизат в Русия без виза, се тълпят в огромните градове в търсене на стопански благоприятни условия. Сега фокусът върху Централна Азия като източник на терористична активност, наподобява, е отклонил медийното вниманието от различен най-вече мюсюлмански район в някогашния Съветски съюз - Кавказките планини в Южна Русия, включително Чечения. Обаче правоохранителните организации към момента обръщат доста внимание на евентуалните закани от съветския Кавказ, споделя Галеоти.

След разпада на Съветския съюз въоръжените сили на Русия водиха две войни против сепаратистите в Северен Кавказ и към момента постоянно идват известия за терористични групи, хванати в този район. Свързани с Чечения екстремистки групи са направили някои от най-смъртоносните офанзиви в модерна Русия. Сред тях са вземането на заложници в южния град Беслан през 2004 година, при което бяха убити над 300 души, и заложническата рецесия в московски спектакъл две години по-рано, в която починаха над 170 индивида.

" ФСБ държи под здрав надзор хората от Северен Кавказ, пребиваващи в останалата част на Русия, само че заплахата от радикализирани мигранти от Централна Азия е тази, която е исторически подценявана ", споделя Галеоти ". /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР