Няколко големи китайски банки са спрели да приемат плащания в

...
Няколко големи китайски банки са спрели да приемат плащания в
Коментари Харесай

Китайски банки спряха да приемат плащания в юани от Русия

Няколко огромни китайски банки са спрели да одобряват заплащания в юани от Русия и са почнали да връщат такива транзакции на клиентите си. Това заяви Алексей Порошин, общоприет шеф на АО «Первая Группа» (First Group JSC) пред.

Причината е стягането на глобите против Руската федерация. До скоро транзакциите бяха вероятни както в рубли, по този начин и в юани. 

Според Порошин, измежду отказалите да одобряват китайска валута от Русия са най-малко осем кредитни институции: Ping An Bank и Bank of Nengbo, заемащи 13-то и 15-то място по капитализация, Great Wall West China, Dongguan Rural Commercial, China Guangfa, Kunshan Rural Commercial, Shenzhen Rural Commercial и China Zheshang.

Освен това заплащанията в юани не минават през банки с интернационално присъединяване: CitiBank, Standard Chartered Bank, HSBC, JP Morgan, BNP Paribas, Deutsche Bank и Mizuho Bank. Повечето от тях стопираха да правят покупко-продажби с съветски клиенти преди две години, удостоверяват събеседници на " Известия " от банковия бранш.

" Китайските банки блокират заплащанията в юани от средата на януари ", удостоверил различен източник пред изданието. Той отбелязал, че новите ограничавания са подбудени от " опасения за допустимо въвеждане на вторични наказания и напън от страна на Съединени американски щати ".

" Някои банки уведомиха своите клиенти, че краткотрайно стопират да правят транзакции в юани с Русия, само че не разгласиха публично тази информация ", споделя Олег Абелев, началник на аналитичния отдел на Инвестиционна компания " Риков-Тръст ".

" Отказът да се одобряват заплащания в юани ще затрудни съветските компании да правят заплащания ", отбелязва Алексей Тараповски, създател на Anderida Financial Group. Според него заплащанията могат да продължат по няколко метода: посредством съветска банка, транзакции с която към момента се одобряват в Китай, посредством разкриване на клон на компанията в Китай или друга „ другарска “ страна, както и посредством сътрудници в Хонконг.

Преди това беше обявено, че множеството банки в Китай са спрели да одобряват доларови преводи от Русия.

В същото време три от четирите най-големи банки в Китай стопираха въобще да работят със глобени съветски банки - Industrial and Commercial Bank of China (ICBC), China Construction Bank (CCB) и Bank of China, напомня " Известия ". 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР