Няколко дни в Северна Македония не се говореше толкова за

...
Няколко дни в Северна Македония не се говореше толкова за
Коментари Харесай

"Българите да не се месят", а Заев "няма да пречи" - записите, разтърсили Северна Македония

Няколко дни в Северна Македония не се говореше толкоз за връзките с България, само че през вчерашния ден София още веднъж си откри място в дневния ред на Скопие. Този път повода бе непредвидена.

Водещата тематика в последно време бе една: дали обещаното от премиера Зоран Заев ново начало за върховенството на закона в страната може да се сбъдне и дали самият той има право да приказва за него.

Записът на италианския вестник " Ла верита ", показващ по какъв начин печално известни предприемачи - Боян Йовановски (с прякор Боки 13) и Зоран Милески (Зоки Кичеец) - вземат рушвет от 1 млн. евро от бизнесмена Йордан (Орце) Камчев, с цел да даде рушвет на ръководителя на Специалната прокуратура Катица Янева и институцията ѝ да се произнесе в негова изгода по дело за пране на пари.

Тази видимо вътрешнополитическа история обаче надвиши смисъла на съответния корупционен скандал. Дни наред министър председателят Зоран Заев е под напън от опозицията, защото Янева бе измежду доверените му хора. Докато част от съперниците му приказват за оставка, други акцентират неуспеха на Специалната прокуратура, проверяваща каузи, формирани въз основата на направени посредством подслушване записи по времето на някогашния министър председател Никола Груевски.

В третия запис, който пусна журналистът от диалози сред предприемачите, се споменяваше още едно име и то раздруса Скопие.

Името бе Зоран Заев.

Камчев, загатнал го персонално с вярата министър председателят да не се меси в тази ситуация му, споделил и друго: " Българите да не се месят. "


Три записа

Напрежението се натрупва от четвъртък насам. Тогава първият запис на " Ла верита " сподели две подиуми - една с преброяване на пари и слагането им в чанта, друга с напускащите дома на Камчев (със същата чанта) Йовановски и Милески.

Вторият в петък бе с осем диалога на тримата участници, в единият от които се появява женски глас - този на Янева. Диалозите засягат въпроси за бъдещето на Камчев - по какъв начин той ще бъде освободен от домакински арест и паспортът ще му бъде върнат, а казусът му в Специалната прокуратура - решен. Гласът, наподобяващ на този на Янева, споделя, че тя е " доста заета ", само че все пак прокурорът по делото Лиле Стефанова не може да направи " нищо " без нея и обстановката е " под надзор ". Янева през вчерашния ден не отхвърли, че е разговаряла с Камчев, само че дефинира общуването им като " договаряния ", с цел да може той да стане очевидец по различен случай, разработван от CJO (Специjално jавно обвинителство).

В третия диалог обаче за Заев се приказва с кодовото име Защитена зона. Йовановски изяснява, че е приказвал с него " в понеделник ". Камчев позволява, че Заев " няма да основава проблеми ", а събеседникът му се съгласява. Премиерът реагира незабавно и сподели, че Йовановски е злоупотребил с името му, с цел да си придаде значимост пред Камчев. Заяви, че е приказвал с Йовановски само за действия на негова филантропична организация.

Специалната прокуратура на прицел

Преди две години Катица Янева бе индивидът с най-голям рейтинг в Северна Македония. Тя оглави институцията, основана поради един от огромните политически кавги в Скопие в последните години - подслушаните диалози от ръководството на премиера Никола Груевски. Записите от тях бяха степенката, на която тогава относително новият на социалдемократическата съпротива Зоран Заев застана, с цел да добие известност в страната. Не просто самите записи провокираха мощен отзив в македонското общество, а и наличието им - каузи за злоупотеба с въздействие, корупция, изнудване, пране на пари и всеобщо наблюдаване на елита в страната можеха да бъдат стартирани въз основата на записите. Дори против самия Груевски.

Така и стана.

Политическата рецесия, която се развихри след " бомбите " (определяни от Груевски като " опит за държавен прелом " ), съвсем приключи със среща на Европейски Съюз, Съединени американски щати и водачите на огромните партии - ВМРО-ДПМНЕ, социалдемократите и две албански. В Пържино, където бе подписано съглашението, се поставиха и основите на CJO, основана, с цел да проверява наличието на записите.

Присъда получи Груевски, въпреки и да се избави от нея с бягство в Унгария. Това стана и с братовчед му, Сашо Миялков - началник на разследващата работа. Засегнат се оказа и Орце Камчев - същият предприемач, прочут с тогавашната си медийна империя и конгломерата " Орка Холдинг ", който България за малко оферираше за почетен консул в Охрид. " Империя " бе дело за пране на пари, от което съгласно друго дело, " Рекет ", двама предприемачи със противоречива известност са предложили на македонския и български жител Камчев да се избави.

Йовановски и Милески бяха арестувани на 15 юли " на граница ", съгласно някои медии - при опит да влязат в България. Дни по-късно Янева подаде оставка. Няколко месеца откакто бе допунала, че може да се бори за втори мандат, тя съобщи, че ще остане на поста единствено до момента в който ѝ бъде определен правоприемник. Малко по-късно телефонът ѝ бе иззет във връзка със случай на рушвет, препоръчан от обвинен на прокурор, с цел да продължи по-благоприятно случая му. Нито Камчев, нито Янева бяха споменавани обществено, само че всички гледаха към тях: предприемачът бе освободен на 4 март - две седмици след датата, на която се допуска, че Йовановски е получил парите.

Случаят изникна в миг, когато трябваше да се реши бъдещето на CJO - институция, образувала доста производства против управяващата партия. Мандатът ѝ от пет години изтича и може да се удължи единствено със закон и две трети болшинство. Трябваше да се вземе решение- да остане ли тя непрекъснато настоящ орган, да се интегрира ли като звено в системата на прокуратурата (но не и като обособени институция, или да изчезне, като трансферира работата си. Ръководството на ВМРО-ДПМНЕ, която дефинира CJO като маша на партията на Заев - нейни политици или протежета в предходната власт са измежду обвинени и обвинени - заплашиха да блокират новия закон, който ще се одобри, в случай че няма избори.

В тази конюнктура ръководещите и ВМРО-ДПМНЕ започнаха да договарят - и за CJO, и за избори. Заев първоначабно отхвърляше да обвърже поддръжката на опозицията за закона с изместване на изборите с няколко месеца. Опозицията даваше обстановката с Янева като мотив против CJO, " провалената " институция. Записът с Йовановски, Милески и Камчев единствено ускори това усещане.

След последния запис заместник-председателят на ВМРО-ДПМНЕ Александар Николовски назова премиера " капо ди тути капи " и съобщи, че то е бил в детайли осведомен за опелация за рекетиране на доста предприемачи. "

Във " Facebook " Заев настоя, че " Северна Македония е готова за правдивост, колкото и да е мъчно и травматично. "

" Българската диря "

Откъде Камчев е получил записите? Македонски медии разясниха, че той може би е записвал самичък. Покрай обстоятелството, че има български паспорт, се говореше и за недоказаната роля на България. Цитиран е отговор на българските управляващи, съгласно който на Камчев е предоставена защита, само че това не потвърждава изказванията, а България отхвърля Камчев да е желал подпомагане (впрочем версията за " българска защита " на Камчев се върти в македонски издания от април).

Телевизията на Йовановски 1тв, в това време, разгласи, че записът минал " през Будапеща " (където се намира Груевски). Телевизията, поддържаща версията, че записът е злепоставен, обръща внимание на обстоятелството, че " Ла верита " постоянно показва позиции на ВМРО-ДПМНЕ.

Македонските управляващи отричаха България да има роля в тази ситуация " Рекет ", направи и самият Заев, който напомни, че София е другар и не може да разяснява такива изказвания за нея. " Българска диря " обаче изникна и в третия запис, пуснат от " Ла верита ". В него се чува по какъв начин Камчев изяснява на Йовановски: " Българите към този момент да не се месят. " Според подтекста на диалога евентуално намесата на София е била по време на ареста на Камчев, а Йовановски споделил на брачната половинка на Камчев да съобщи на " българите " да не го вършат повече, написа " Дойче веле. "

" Добре, те пробваха нещо, другари сме, другар би трябвало да опитва, само че в този момент знаем кой ключ ще отвори вратата. "

Вицепремиерът Красимир Каракачанов неотдавна сподели, че кандидатурата на Камчев за почетен консул в Охрид е оттеглена след противоречие на управляващите в Северна Македония.


" Ла верита " - от Камчев и Заев до Европейски Съюз и Сорос

Междувременно италианският публицист от " Верита ", разгласил записа, го употребява, с цел да направи коментар, който не е директно обвързван с него, само че който се повтаря постоянно от съперниците на Заев: прокуратурата, изровила тайните дейния на управлявалата 10 години ВМРО-ДПМНЕ, само че и на други познати лица в Северна Македония, е " намесата " на Европейския съюз и фондацията на американския милиардер Джордж Сорос. Авторът назова Северна Македония " страна с стеснен суверенитет ", а във видео във " Facebook " на британски се появи и заглавието: " Суперпремиерът на Скопие, подкрепян от (върховния представител на Европейски Съюз във външната политика Федерика) Могери и Брюксел договаря за оставка поради случай на рушвет. "

Малотиражният (70 хиляди броя дневно) десен вестник " Ла верита " поддържа партията " Лига " на вицепремиера Матео Салвини. В текст, отдаден на аферата и оповестен настрана от записите, изданието излага недвусмислено версията на ВМРО-ДПМНЕ - тогавашните " бомби " на Заев са получени от непозната страна. Това в тази ситуация е " Германия на (канцлера Ангела) Меркел ", защото се твърди, че записите са " получени посредством " Дойче телеком ". " Германският проект бе в комбина със Сорос, който месеци финансираше митинги на улиците. " Накрая противозаконната външна интервенция съумяла, само че консервативното държавно управление на ВМРО-ДПМНЕ постоянно оспорвало истинността, наличието и методите на подслушването.

On the pretext of the name referendum in Macedonia, Soros is financing pro Islamic and left-wing parties who want open borders. Trump opens investigation on US embassy in Skopje, too close to Obama and Open society.

#илинден#мечкинкамен#бојкотирамhttps://t.co/CDmeI3TiWd
— La Verità (@LaVeritaWeb) August 2, 2018

Вестникът поддържа доста от концепциите, изразявани от европейски националистически политици - поддръжка за политиките на американския президент Доналд Тръмп и за унгарския министър председател Виктор Орбан. Има позитивни материали за съветския президент Владимир Путин и връзките му със Запада. Текстовете за Северна Македония, подписвани от същия създател - родения в Словения Ларис Гайсер, приказват и за " интервенциите " на Сорос в Скопие. Вестникът поддържаше противоречивата акция за протест на референдума за промяна на името. Гайсер прочее е интервюирал Груевски и някогашния външен министър от партията му Никола Попоски.

" Дойче веле " отбелязва, че създателят и основен редактор на изданието Маурицио Белпиетро е направил кариера в медийната империя на някогашния италиански министър председател Силвио Берлускони, няколко пъти упрекван и усъждан за клюки. Със залеза на Берлускони прави преход към Салвини.

" Жертвата " Камчев

В няколко издания паралелно с македонското на " Дойче веле " - като " Нова ТВ " и МКД - в доста изявления в последно време се обръща внимание и на друга детайлност: законодателството разрешава на Камчев, дал подкупа, да излезе от обстановката като жертва, макар че споделя на Йовановски сега на предаването на парите: " Аз и ти, брат, сме такива хиени. " Така далият рушвет се оказа жертва - статут, даден му от главната (не специалната) прокуратура.

" Македонският преход продължава толкоз дълго, че и спечелилите най-вече дочакаха да станат жертви, " написа Борис Георгиевски. Откъде са записите тогава? Прокуратурата не печели нищо от тях, нито към Камчев. Изглежда " трети човек " обира изгодите, продължава той.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР