Няколко дни преди официалното приключване на сделката за придобиване на

...
Няколко дни преди официалното приключване на сделката за придобиване на
Коментари Харесай

Джак Дорси създаде социалната мрежа Bluesky. Дали това не е новият Twitter, който ще замени X.com?

Няколко дни преди формалното привършване на договорката за придобиване на Twitter през месец октомври 2022 година, Илън Мъск влезе в централата на обществената мрежа от „ птичи взор “ на евентуалния притежател, носейки мивка в ръцете си.

Мивката представляваше образно показване на идиоматичния израз „ let that sink in “, безусловно означаващ „ дано попие “. Той който се употребява в подтекста на това, че на човек би трябвало да се даде време, с цел да осмисли изцяло случилото се. С тази игра на думи Мъск е решил да подчертае неизбежността на закупуването на Twitter.

Около седмица по-късно предприемачът с горделивост „ туитва “, че птицата е освободена. Освобождаването означаваше, че Мъск ще освободи Twitter от цензурата, трансформирайки го в глас на свободата и публичността. И „ туитна “, тъй като “ tweet “ безусловно значи „ цвъртя “ или по-скоро „ чуруликам “. Между другото, това си беше доста готино, иронично име, което се заиграваше с дребния размер на изявленията от 140 знака. Много по-добре от някак безличното Х.

А по-късно Twitter претърпя такива разтърсвания, че в Уикипедия има обособена публикация за „ Twitter при Мъск “. А Уолтър Айзъксън, който написа биографията на Мъск, посвети няколко глави на тези събития – месец по месец.

Дали Twitter, преименуван на X.com, ще успее да се оправи, е много мъчно да се каже, тъй като импулсивната персона на Мъск нанася тежък удар върху рентабилността на мрежата. Но по принцип няма по какъв начин човек, който създава електрически автомобили, построява ракети за многократна приложимост и основава сателитния интернет Starlink да е някакъв мирен човечец. Още повече, че съвсем от самото начало от години насам е най-богатият човек на планетата. И по този начин след серия от спорни туитове, в които Мъск индиректно упрекна евреите, че култивират „ диалектическа ненавист към белите хора “, от Twitter започнаха да се отхвърлят водещите рекламодатели. Включително IBM, Apple, Lionsgate, Disney, Paramount, Comcast, Warner Bros. Discovery, Sony, Walmart, Coca-Cola, Uber, Airbnb, Ubisoft, Expedia, Fox Sports и Netflix. Отговорът на Мъск на това беше в духа на това, че прав им път.

Първоначално новинарската полуда докара до увеличение на броя на потребителите на Twitter. Така през 2022 година потребителската му база доближи рекордните 368,4 млн. консуматори. Но по-късно политиката на Мъск, както и задоволяването на любознанието, доведоха до отлив на консуматори. Той продължава и през днешния ден, а съгласно анализаторите ще продължи и в бъдеще.

Неудовлетвореността от измененията в Twitter и държанието на Мъск станаха идеална основа за оповестяването на обществената мрежа Bluesky.

Тук може би си коства да разбираем за какво Джак Дорси, основателят на Twitter, реши да напусне компанията и да започва нова мрежа.

Още преди идването на Илън Мъск икономическото положение на Twitter беше казано прекомерно меко – доста тежко. Като цяло (с изключение на няколко години) Twitter в никакъв случай не е бил печеливш. Въпреки огромната си потребителска база и международна популярност, обществената мрежа съществуваше на заем, като поглъщаше вложенията. Загубите и фактът, че обществената мрежа по този начин и не реализира нито една от поставените си финансови цели, накараха вложителите да се опитат да накарат Джак Дорси да се отдръпна от поста основен изпълнителен шеф. Успоредно с това бяха подложени на критика и общите политики на Дорси. Така да вземем за пример под негово „ демократично “ управление обществената мрежа блокира Twitter акаунта на тогавашния настоящ президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп. Това се оказа доста неприятна концепция.

В опит да задържи компанията на повърхността, Дорси, който се възхищаваше както на личността, по този начин и на бизнес нюха на Илън Мъск, се опита да убеди последния да купи Twitter. Идеята беше компанията да стане частна. Според Дорси, в случай че Twitter стане частен, той ще може да избегне натиска на вложителите. А те желаят обезпечени облаги, и става мъчно да се потопи в креативна активност, като развива обществената мрежа.

Тук можем да предположим, че Дорси се е възхищавал на Мъск единствено външно, без да се интересува изключително от неговата персона и бизнес метод. Ако си беше направил труда да прочете за своя кумир, щеше да знае, че Мъск на всички места се пробва да бъде едноличен водач. Който напълно разумно прави всичко самичък, без да се съветва с никого и нападателно изтласква бизнес сътрудниците си.

Джак Дорси обаче може би е знаел за това от самото начало, защото след идването на Мъск нито един път не се изрече срещу него. Ако обаче Дорси имаше 100% религия в Мъск, надали щеше през 2023 година да пусне обществената мрежа Bluesky в отворен бета тест. Само с предложения. Въпреки че, може би Дорси просто е решил, като рационален предприемач, че не можеш да държиш всичките си яйца в една кошница.

Какво в действителност съставлява Bluesky

Накратко, Bluesky е цялостен клонинг на Twitter, а зад основаването му стои създателят на Twitter Джак Дорси. Ключовата иновация на Bluesky е, че тя е децентрализирана мрежа. По-късно ще приказваме за това какво е това и за какво е належащо да направи по този начин. Лесно е да се допусна, че в случай че всичко беше наред, Bluesky щеше да бъде актуализация на Twitter, която щеше да направи обществената мрежа по-модерна. И по този начин, още през декември 2019 година Джак Дорси разгласи, че

„ Twitter ще финансира самостоятелен екип от петима архитекти, инженери, дизайнери и специалисрти в областта на отворения код, които да разработят отворен и децентрализиран стандарт за обществени медии по принцип. Целта е Twitter в последна сметка е да стане клиент на този стандарт “.

Честно казано, Bluesky не е единствената мрежа, която желае да заеме мястото на Twitter. Има я също по този начин и Threads от „ терориста-екстремист “ Зукърбърг. А по-късно идва и Mastodon. Това е обществена мрежа, която се появи още през 2016 година Но за нея стартира да се приказва едвам откакто Мъск купи и стартира да „ чопли “ Twitter.

Все отново би трябвало да признаем, че Bluesky има максимален късмет за триумф, защото личността на Джак Дорси придава на Bluesky известна легитимност като пълновръстен правоприемник на Twitter.

Вероятно можете да се досетите за недоволството на Джак Дорси от протичащото се в Twitter. Дори единствено от описанието на Bluesky на заглавната страница. Там Bluesky е разказана като „ обществената мрежа, каквато би трябвало да бъде “. Очевидно всички останали обществени мрежи не са това, което би трябвало да бъдат.
Bluesky изцяло пресъздава външния тип и цялостната хармония на Twitter преди появяването на Илън Мъск. Дизайн в бяло и синьо. Синьо лого на пеперуда върху приложението. А в случай че замените пеперудата в интерфейса с птица, Bluesky може да бъде комплициран с Twitter.

Кое е основното преимущество на Bluesky

Децентрализацията на Bluesky се състои в това, че обществената мрежа употребява AT Protocol (Authenticated Transfer Protocol), който обезпечава федеративна мрежова конструкция. Тоест самостоятелни мрежи могат да обменят данни и известия.

Така да вземем за пример, при първичното основаване на акаунт от даден консуматор, той е подканен да избере кой да бъде хоста на страницата му. Сървърът по дифолт е Bluesky, само че можете да посочите различен сървър, в това число собствен личен.

Предимството на AT Protocol е, че нормално секретни логаритми вземат решение какво да виждаме в каналите си в обществените мрежи. Протоколът AT включва режим на отворен логаритъм, който дава на потребителите по-голям надзор върху логаритъма. Така да вземем за пример, в случай че влезете в настройките, ще откриете опцията „ Моят канал “. Тя приканва потребителите с „ минимални умения за програмиране “ да отидат в GitHub и да изтеглят настоящия логаритъм за генериране на новинарски излъчвания. А по-късно можете да го настроите по собствен усет. За „ минимални умения за програмиране “ те, несъмнено, малко се гънат, тъй като тук би трябвало да разбирате общите правила на обществената мрежа. Вероятно в бъдеще, в случай че мрежата стане известна, ще бъдат основани по-прости способи за редактиране.

Какъвто и да е той обаче, Bluesky е огромен пробив, защото разрешава на всеки консуматор да надникне „ под капака “ на обществената мрежа. И по този метод да разбере за какво му се оферират избрани изявления.

Представете си, в случай че такова нещо имаше във Фейсбук, VKontakte или Instagram, когато можете елементарно да вършиме редакции на логаритъма. В същия Instagram доста консуматори систематично построяват учебен и мимикриращ фийд, в който описват или нещо потребно (например за тренировки във фитнеса). Или за някои британски булдог и така нататък. Когато обаче отворите обява с момиче в нея, емисията ви в Instagram* мигновено се трансформира в " царство на голите пъпове и разголени дами ". И в действителност постоянно ни се желае да има метод да получим достъп до настройките на логаритъма, с цел да зададем избрани блокировки.

Bluesky е към момента в начален етап на развиване и разрешава на потребителите да пишат изявления от 256 признака и фотоси. Но обществената мрежа не разполага с редирект, нито пък към момента е допустимо да се основават описи с сметки.

Заключение

Това, което остава непроменено, е, че както и при Twitter, Джак Дорси към момента не е съумял да измисли метод за монетизиране на Bluesky. А поради евентуалната опция за прецизиране на логаритъма, рекламодателите явно няма да са във екстаз.

Съответно може да се допусна, че същинското развиване на Bluesky ще стартира сега, в който обществената мрежа „ профука “ всички вложения и управлението ще се изправи пред въпроса от кое място да вземе пари.

Засега обществената мрежа е на стадий набиране на потребителска база. Към март 2024 година BlueSky има 5,1 млн. консуматори. Това не е неприятно число, като се има поради, че мрежата напълно неотдавна излезе от стадия на бета-тестване, който беше единствено с предложения.

Така че в този момент пред Bluesky стои най-много въпросът за запълване със наличие и с консуматори. Засега мрежата наподобява празна. Така да вземем за пример елементарно може да се прегледа цялата новинарска емисия по време на половинчасовото очакване за качване на полет на летището. И когато на идващия ден влезете в Bluesky, ще видите лента, на която написа: „ Прегледали сте всички вести, към момента няма нови изявления “.

Но като цяло, несъмнено, е тъпо, че всичко се получи по този метод. Би било ужасно да се добави сходна актуализация под формата на Bluesky в Twitter. А като се има поради размерът на потребителската база на Twitter, в случай че Twitter беше дал достъп до логаритмите си, това можеше да се отрази и на останалите обществени мрежи. Може би същите добре познати Фейсбук и Instagram щяха да станат по-приятелски настроени. Дали?
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР