Няколко десетки хиляди барела дневно са под 0.05% от световното

...
Няколко десетки хиляди барела дневно са под 0.05% от световното
Коментари Харесай

Тръмп поиска "малко от петрола" в Сирия, но какво ще прави с него

Няколко десетки хиляди барела на ден са под 0.05% от международното произвеждане на нефт. И въпреки всичко това количество, създавано сега в Сирия, промени проектите за съвсем цялостно евакуиране на Съединени американски щати, които предходната година са произвеждали приблизително съвсем 18 милиона дневно.

Така Сирия ненадейно спря да бъде просто земя на " пясъци и гибел ", ненужна на американските бойци. " Оставяме бойци да пазят петрола, " сподели американският президент Доналд Тръмп в неделя, дни откакто още веднъж бе предизвестил, че Съединени американски щати към този момент няма да са " международен служител на реда ". " И може да би трябвало да се сражаваме за петрола. Може би някой различен го желае и тогава те ще би трябвало да се впуснат в жестока борба. Но там има огромни количества нефт. " По-рано той направи и различен коментар: " Трябва да можем да си вземем малко. "

" Оставяме бойци " се оказа прекомерно слаб израз - някои от изтеглилите се в Ирак след началото на турската атака, се върнаха в североизточната част на страната, а по информация на американски медии може би се чакат и още (общо там ще са ситуирани към 500 души). Защо е належащо всичко това?

По-важен за Асад, в сравнение с за международната стопанска система

Всъщност и в най-хубавите си времена Сирия произвеждаше не повече от 380 хиляди барела; през днешния ден е на 75-о място като производител. Разбира се, постъпленията от продажбите, въпреки и маловажни на международния пазар, бяха значими за бюджета на режима на Башар ал Асад. Според специалиста Даниел Йергин от IHS Markit те осигуряваха на режима към 25% от всички доходи на кабинета.

Всъщност главните залежи, които се намират в региона, са значима част от проекта на Асад за възобновяване на Сирия. Едно от ръководените от американската " Коноко Филипс " - където Съединени американски щати също усилват наличието си - се смята за жизненоважно за възобновяване на Сирия. В удостоверение на това бе случаят край Дейр аз Зор предходната зима - тогава американски сили и партьнорите им от SDF се сблъскаха със сили на Асад, само че и (вероятно) руснаци от частната военна компания " Вагнер ", която работи на терен от години.

Какво може да завоюват Съединени американски щати

Тръмп даде сигнал, че може да работи с " Ексън мобил ", с цел да модернизира индустриалните мощности на Сирия. " Смятам, може би, да сключа договорка с " Ексън мобил " или една от нашите велики компании, с цел да отидат там и да го създадат вярно, " сподели той. Идеята не е напълно нова, защото президентът от години твърди, че петролните залежи могат да компенсират част от разноските на Съединени американски щати в Сирия. " Преди, когато имаше война, спечелилите вземаха плячката, " сподели той през 2011 година Впрочем апелът тогава бе поради войната в Ирак - Тръмп искаше част от петрола на втория максимален производител в ОПЕК да отива за справяне с големите разноски, основани от спора. " Не бих напуснал Ирак, като оставя Иран да вземе петрола, " сподели той в изявление за " Уолстрийт джърнъл " по същото време.

В последвалите години Тръмп не помни за концепцията. Според " Ню Йорк таймс " обаче диалози със сенатор Линдзи Греъм, лобиращ за по-голямо наличие в Сирия, и някогашния заместник-началник на щаба на армията Джак Кийн, посетил Белия дом този месец и посочил му карта на Сирия, го върнали към нея. Кийн обяснил на Тръмп, че 70% от петролните полета в страната са в региони на североизток по американски надзор.

 Рафинерията в Рмейлан, към град Хасака, която дълго бе под контрола на Сирийските демократични сили (SDF).
© Associated Press

Рафинерията в Рмейлан, към град Хасака, която дълго бе под контрола на Сирийските демократични сили (SDF).

Греъм, негов съдружник в Сената и съперник на изтеглянето от Сирия (остро подлагал на критика президента поради него), съобщи, че съгласно него такава мярка ще отнеме от Асад и Иран обилни приходи. Освен това " можем да използваме част от приходите от бъдещи продажби на петрола като компенсация за военния си ангажимент в Сирия. " Министърът на защитата Марк Еспър е свързвал концепцията с потребността петролът да не доближи до " Ислямска страна " (която Белият дом упорства, че е победена през март). От самия Тръмп пък към този момент пристигна още една концепция: " Ще измислим нещо с кюрдите, тъй че те да имат малко пари, да имат малко кеш. "

Имат ли право да го вършат

Петролните залежи са благосъстоятелност на сирийското държавно управление. Дори Вашингтон да може да каже, че не признава режима на Асад, остават практическите трудности. Дамаск, Техеран и най-много Москва надали биха позволили такава обстановка, а и концепцията Съединени американски щати " да си вземат малко " нефт може да е освен мъчно осъществима, а и противозаконна.

" Петролът, без значение харесва ли ни, или не, е благосъстоятелност на сирийската страна, " споделя Брет Макгърк, някогашният дипломат на Тръмп в обединението от 70 страни за битка против " Ислямска страна. " По думите му някогашният държавен секретар Рекс Тилърсън (чиято кариера преди този момент го води до поста изпълнителен шеф на " Ексон мобил ", е изучавал въпроса и стигнал до извода, че няма на практика метод да се монетаризира този надзор върху петрола. " Може би в този момент има и нови нюанси, само че е нелегално американска компания да отиде и да завземе и експлоатира тези активи. " Единственият метод, счита Макгърк, е да се работи с Асад и Русия по въпроса, като се " опакова " тази активност като изпитание за следвоенно възобновяване на Сирия. И Москва, и Вашингтон обаче биха имали прекомерно дребен интерес от това.

Според професора по право от Университета на Британска Колумбия Джеймс Греъм Стюърт остава отворен въпросът какво тъкмо ще прави Тръмп с петрола - ще го пази ли за същинските притежатели, или ще го вземе от тях без позволение. " Първото би било евентуално по-приемливо; другото би било военно закононарушение, " сподели той. Неестествено е " всяка въоръжена група просто да може да навлезе в дадена страна и да реши, че ще изземе запаси в региона. Това по перверзен метод подтиква насилието. "

 Американски сили минават около афиш на президента Башар ал Асад при изтеглянето си от Сирия.
© Associated Press

Американски сили минават около афиш на президента Башар ал Асад при изтеглянето си от Сирия.

" Президентът, наподобява, има вяра, че Съединени американски щати могат да продават нефт въз основата на изявленията му в предишното за иракския и либийския нефт... мислейки, че може да ограбваме страни, " споделя Бенджамин Фридман от мозъчния концерн " Дифенс приоритис ". " Сигурен съм, че в Белия дом са опитвали да му обяснят, че не става по този начин, " продължава той и прибавя, че облаги от петрола за американската хазна биха били " противозаконни ", равни на " обир " на непозната страна или, съгласно Женевските конвенции.

Все отново има една причина, заради която Съединени американски щати могат да ги окупират - с цел да пречат на сирийското държавно управление да събира приходи. " Единствената същинска цел е да продължаваме с фантазията, че можем да съборим режима на Асад, " счита Фридман. " Не разбирам за какво в този миг бихме правили това. "

Организация на обединените нации дефинира като военни закононарушения редица действия, измежду тях е " масирано заличаване или заграбване на благосъстоятелност, безпричинно от военна потребност и осъществено нелегално и случайно. " Приетата в средата на предишния век Четвърта женевска спогодба категорично не разрешава плячкосването на благосъстоятелност. Ратифицирана е от Съединени американски щати през 1955 година, а 41 година по-късно закон вкарва санкции за " съществено нарушаване " на която и да било от Женевските конвенции както на територията на Съединени американски щати, по този начин и в чужбина.

Какво мисли Русия

Дори сходна стъпка да не може да се счита за военно закононарушение, посланието на Тръмп " е объркващо за някогашни държавни чиновници и близкоизточни анализатори " - те означават, че сходна стъпка " може да удостовери най-лошите съмнения на света за американските претекстове в района, " написа " Ню Йорк таймс. Вестникът цитира и представителят на съветското министерство на защитата Игор Конашенков, чието определение за концепцията бе предадено и от медии в Москва: " Държавен бандитизъм ". Външният министър Сергей Лавров пък сподели, че това е единствено претекст Съединени американски щати да останат в Сирия.

Така Русия се възползва, с цел да повтаря изказванията, отправяни за Съединени американски щати от войната в Ирак насам - че търсят единствено съсипия, нефт и владичество в Близкия изток. Държавният вестник " Российская газета " напряко упрекна Съединени американски щати, че " грабят от нефтените глъбини на Сирия ".

 Рафинерията в Рмейлан, към град Хасака, която дълго бе под контрола на Сирийските демократични сили (SDF).
© Associated Press

Рафинерията в Рмейлан, към град Хасака, която дълго бе под контрола на Сирийските демократични сили (SDF).

За Москва обаче обстановката е и проблем по още няколко аргументи с изключение на самото американско военно наличие.

Изглежда, нефтените залежи в Сирия няма да са налични за Русия след началото на турската атака, отбелязва в " Новая газета " военният наблюдаващ Павел Фелгенгауер. На Москва ѝ се изплъзна " главната премия " в миг, в който Тръмп бе уверен да резервира контрола над тях, продължи той.

Това бе съществения проблем, неуреден на срещата сред президентите на Русия и Турция, Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган, в Сочи. Петролната промишленост в региона дава доходи, които, напомня и Фелгенгауер, могат да обезпечат средства за настоящите разноски на режима, а и (при възобновяване на петролната промишленост в предходното ѝ състояние) да оказват помощ да се наберат средства за въпросното възобновяване, за което биха били нужни стотици милиарди. Това са средства, които сама страна мъчно може да обезпечи и които даже Русия, главен съдружник на Асад, няма изключително предпочитание да отпусне.

Негласното съглашение

Попитан дали Съединени американски щати считат за своята задача да пазят петрола и от Москва и Дамаск, Еспър съобщи пред кореспонденти в прав текст: " Краткият отговор е да, сега да. " Аргументът бе обвързван с потребността от доходи и за кюрди, които досега съгласно изявления на районни медии владееха полетата и получаваха изгода от тях, а режимът на Асад купуваше посредством медиатори, по мълчешком съглашение.

Петролът " постоянно се смяташе за допустима разменна монета за кюрдите в договаряния за договорка със сирийското държавно управление, " написа " Асошиейтед прес ". " Ако Тръмп споделя, че възнамерява бойци да останат, за за пазят петрола, наподобява, петролът ще продължи да се употребява като коз при Москва и Дамаск. "

В американски медии обаче има още една догадка: ами в случай че Съединени американски щати несъзнателно пазят петрола за Русия и Сирия? Съдейки по логиката на спора, няма различен вероятен излаз - изключително в случай че сами не могат да се възползват от него.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР