Няколко десетки депутати от Европарламента призоваха европейските лидери да наблюдават

...
Няколко десетки депутати от Европарламента призоваха европейските лидери да наблюдават
Коментари Харесай

ЕС към Болсонаро: Без имами на изборите или ще наложим санкции на Бразилия

Няколко десетки депутати от Европарламента приканиха европейските водачи да следят изборите в Бразилия тази неделя за опити на крайнодесния президент Жаир Болсонаро да подкопае демокрацията и да наложат търговски наказания, в случай че го направи, съобщи Българска телеграфна агенция, базирайки се на Ройтерс.

В отворено писмо до ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и заместник-председателя Жозеп Борел Зелените/Европейски свободен алианс и някои евродепутати от социалдемократите, общо 50 души, упрекват Болсонаро в систематични офанзиви против бразилската изборна система.

" Призоваваме ви да предприемете спомагателни стъпки, с цел да се даде на президента Болсонаро и държавното управление му ясно и недвусмислено да схванат, че бразилската конституция би трябвало да се съблюдава и че опитите за тъпчене на разпоредбите на демокрацията са неприемливи ", прибавят те. " Европейски Съюз би трябвало да съобщи, че ще употребява разнообразни средства, в това число търговията, с цел да отбрани демокрацията и човешките права в Бразилия. "

Вчера Сенатът на Съединени американски щати одобри резолюция, призоваваща бразилското държавно управление да подсигурява " свободни, почтени, пораждащи доверие, транспарантни и мирни " избори.

В текста ѝ се насочва и апел към Вашингтон да преразгледа връзките си с всяко ръководство в Бразилия, пристигнало на власт с недемократични средства, включително с боен прелом.

Мнозина чакат Болсонаро, в случай че загуби, да оспори изборните резултати. Той твърди без доказателства, че изборните управляващи ще манипулират вота в негов ущърб и че на машинното гласоподаване не може да се има доверие, отбелязва Ройтерс.

На 2 октомври бразилците ще отидат до урните, с цел да дадат гласа си на първия тур от президентските избори. Фаворитът в конкуренцията, левият някогашен президент Луиз Инасио Лула да Силва усилва преднината си пред Болсонаро в последните социологически изследвания, на фона на упоритите опасения за вероятни следизборни политически безредици в Бразилия.

Според скорошно проучване на социологическа организация ИПЕК Лула усилва преднината си на 17 процента; по този начин поддръжката за двамата е 48 на 100 за него против 31 на 100 за Болсонаро. Според същото изследване Лула има действителни шансове да завоюва още на първи тур с над 50 % от гласовете (52 процента).
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР