Няколко членове на Международния олимпийски комитет (МОК) подеха инициативата за

...
Няколко членове на Международния олимпийски комитет (МОК) подеха инициативата за
Коментари Харесай

Променят олимпийската харта, за да остане Томас Бах президент на МОК

Няколко членове на Международния олимпийски комитет (МОК) подеха самодейността за смяна на Олимпийската харта, тъй че ръководителят на организацията Томас Бах да може да бъде избран отново за още един мандат. Те направиха това предложение по време на 141-ата сесия на МОК, която стартира през днешния ден в Мумбай (Индия).

Първият, който предложи Бах да бъде президент и след 2025 година, беше ръководителят на Олимпийския комитет на Доминиканската република Луис Овиедо. Предложението му беше подкрепено от няколко други членове на МОК, в това число и от президента на Международната федерация по гимнастика Моринари Ватанабе.

" Вие ни научихте, че спортните организации би трябвало да следват разпоредбите, да работят почтено и да имат положително ръководство. Спортът показва дисциплинираност и дух на правдивост към обществото. Обичам ви, господин президент Томас Бах, тъй като имам вяра, че сте правилен човек ", сподели японецът, за който се спекулира, че може да поеме поста.

Вицепрезидентът на МОК Джон Коутс означи, че съответното предложение би трябвало да бъде публично показано 30 дни преди сесията, с цел да може в началото да бъде прегледано от Изпълнителния комитет на МОК.

69-годишният Бах е отпред на МОК от 2013 година. През 2021-а той беше избран отново за нов четиригодишен мандат, който съгласно настоящата Олимпийска харта би трябвало да му бъде финален.

Олимпийското придвижване трябваше " да премине през този сложен интервал с президент, който е потвърдил смелостта си ", сподели африканският състезателен водач Мустафа Бераф.

" Наистина би трябвало да можем да разчитаме на водачеството, което показвате ", добави членът на МОК Луис Овиедо от Доминиканската република.

„ Не мога да скрия, че това докосна сърцето ми “, сподели Бах на членовете на МОК.

Той обаче предизвести, че ограничаването на президентския мандат е заложено в книгата с правила и правила на МОК.

" Много съм предан към Олимпийската харта. Това, че съм съавтор на тази Олимпийска харта, ме кара да бъда още по-лоялен ", добави Бах.

" Преди всичко желая да ви благодаря много  за благите думи на поддръжка. Тези думи на поддръжка не са ориентирани единствено към мен. Те са ориентирани към всички нас. Само единството ни накара да преодолеем провокациите. Знаете какъв брой доста постоянно оценявам това единение и тази поддръжка, това другарство и обич ", добави президентът на МОК.

Удължаването на мандата на Бах ще изисква утвърждение от Сесията на интернационалната централа. Следващото такова съвещание е планувано за юли следващата година в Париж в навечерието на Летните олимпийски игри.

По време на днешното съвещание беше разисквано и допускането на спортистите от Русия и Беларус на надпревари, като към момента няма решение дали те ще могат да вземат участие в Париж 2024.

Почти всички интернационалните федерации в летните самостоятелни спортове показаха подготвеност да върнат представителите на двете страни в надпреварите в безпристрастен статут. Това съобщи по време на сесията на Международния олимпийски комитет (МОК) в Мумбай спортният шеф на организацията Кийт МакКонъл.

" Почти всички интернационалните федерации за летни спортове, като се изключи отборните, потвърдиха своя ангажимент за връщане на спортисти с съветски и беларуски паспорти. Освен това, те освен показаха своя ангажимент, само че и минаха към практическото осъществяване на процеса за завръщането им. Някои се готвят да създадат това до края на годината, а други в първите месеци на идната ", сподели МакКонъл.

Той означи, че съветските и беларуските спортисти към този момент са позволени с безпристрастен статут от седем интернационалните федерации по олимпийски спортове, пет от които организираха Световни шампионати с тяхно присъединяване.

МакKонъл добави, че нито една национална федерация или състезател не е отказал да взе участие в надпревари с руснаци или беларуси.

" Виждаме световна поддръжка за завръщането на обособени неутрални спортисти, както беше маркирано по време на Международния конгрес на олимпийските спортисти в Лозана ", съобщи той. 
Източник: novsport.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР