Горски пожари в Гърция: Властите са нащрек за нова вълна от пожари

...
Няколко части на Гърция са в повишена тревога, тъй като
Коментари Харесай

Няколко части на Гърция са в повишена тревога, тъй като екстремните температури и силните ветрове заплашват да предизвикат още опустошителни горски пожари.

Издадени са предупреждения за изключителен риск от пожар за няколко региона в Южна Гърция, включително около Атина.

През лятото в столицата се наблюдаваха парещи температури - тази седмица те ще се движат близо до 40C (104F).

Десетки пожари избухнаха през уикенда, което доведе до хиляди жителите да бъдат евакуирани.

Един от най-големите огнени фронтове е близо до пристанищния град Александруполис, близо до североизточната граница с Турция.

Пожари там горят от няколко дни и 13 общности в близост до града бяха евакуирани "за безопасността на гражданите", се казва в изявление на противопожарната служба на Гърция.

Пожари горят и в района на Източните Родопи и северния град Кавала.

Франция, Кипър и Румъния изпратиха подкрепления в помощ на гръцките пожарникари.

Смята се, че най-малко един човек е загинал досега в резултат на тези последни пожари.

Според местни медии 80-годишен мъж е колабирал, докато се е опитвал да спаси овцете си от пламъците в централната област Беотия, северно от Атина.< /p>

Летните горски пожари са често срещани в Гърция, но учените свързват нарастващата честота и интензивност на екстремни метеорологични явления, включително горещи вълни, с изменението на климата.

Само миналия месец хиляди хора бяха принудени да бягат от пожари на гръцкия остров Родос, след като горски пожари избухнаха там и в други части на страната.

„Гърция вече имаше най-лошия си юли от 2008 г. насам по отношение на горски пожари“, каза в понеделник еврокомисарят по управлението на кризи Янез Ленарчич.

"Изгорената площ е по-голяма и пожарите са по-интензивни и по-яростни, изгаряйки повече площ от преди."

Как изменението на климата влошава горещите вълни, суши, горски пожари и наводненияПортугалия се бори с горски пожари сред третата гореща вълна за годината

Говорител на гръцката противопожарна служба Йоанис Артофиос каза, че страната е изправена пред „екстремни явления“ и че всички необходими за „адаптиране към тази трудна ситуация“.

Гърция е една от няколкото европейски държави, които в момента са изложени на изключителен риск от горски пожари, според службата на ЕС за наблюдение на климата Коперник .

Пожарникарите се борят с пожара на испанския остров Тенерифе от почти седмица, но властите там смятат, че най-лошото вече е зад гърба им.

Огънят е изгорил хиляди акри земя и е наложил евакуацията на повече от 12 000 души, според регионалното правителство.

Части от Южна Франция, междувременно, може да изпитат рекордни горещини през следващите дни. Очакват се температури над 40C на места, включително долината на Рона.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР