Няколко часа по-късно Роскосмос оповести, че изстрелването е успешно. Спътникът

...
Няколко часа по-късно Роскосмос оповести, че изстрелването е успешно. Спътникът
Коментари Харесай

УСПЕХ: Руска ракета Союз-2.1б изведе в космоса спътник Глонасс-М!

Няколко часа по-късно Роскосмос оповести, че изстрелването е сполучливо. Спътникът се намира в своята целева орбита, а с него е открита устойчива радиовръзка. Всички системи на борда на спътника действат обикновено.

Това е предпоследният сателит от серията “Глонасс-М ”. Счита се, че в хангарите на ИСС “Решетньов ” има още един сателит “Глонасс-М ”, който е създаден преди към пет години. След като той излети, Русия се чака да стартира прехода на навигационната си система към по-модерните спътници от серията “Глонасс-К ” и “Глонасс-К2 ”.

Възстановяването на програмата “Глонасс ”, която е отговор на Русия към американския план “GPS ”, е несъмнено най-големият триумф на съветската галактическа стратегия след разпадането на Съюз на съветските социалистически републики. Първоначално програмата е инициирана в Съюз на съветските социалистически републики през 70-те години на предишния век, като първият сателит е изстрелян в космоса през 1982-ра година. Частично покритие е обезпечено през 1992-ра, а цялостно – през 1996-та. Но заради обстоятелството, че спътниците от системата имат планов живот единствено три години (докато американските могат да работят в продължение на десетилетия), с разгара на рецесията през годините след колапса на Съюз на съветските социалистически републики навигационната система се срутва. До 2001-ва година в космоса остават работещи по-малко от шест от старите спътници.

Същата година стратегия “Глонасс ” е оповестена за народен приоритет. До ден сегашен това е най-скъпият галактически план на Русия, който употребява към една трета от бюджета на Роскосмос. Доколко това е рационално е мъчно да се реши, само че обстоятелствата са си обстоятелства – през 2013-та руснаците още веднъж имат 24 спътника, абсолютният най-малко за световно покритие, а през 2015-та системата е оповестена за приключена. 

Запис от изстрелването: тук (Youtube връзка)

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР