Някои успешни спортисти следват веганска диета. Всъщност някои от тях

...
Някои успешни спортисти следват веганска диета. Всъщност някои от тях
Коментари Харесай

Как веганската диета влияе върху спортните постижения

Някои сполучливи спортисти следват веганска диета. Всъщност някои от тях приписват спортните си достижения точно на диетата си. Може ли обаче изключването на цялата животинска храна да работи за всички спортисти?

Разлика сред вегетарианец и веган

Разликата сред тези два типа диети е количеството изключени скотски артикули. Въпреки че вегетарианците ядат най-вече растителни храни, те също постоянно включват млечни артикули, яйца, риба в диетата си. От друга страна, веганите въобще не употребяват скотски артикули. Дори през днешния ден отразяват тази тематика. Трябва обаче да разберете, че изборът на такава диета въздейства доста.

Как веганският метод на живот въздейства върху спортните достижения

За да поддържат високи равнища на физическо показване, спортистите имат неповторими хранителни потребности. Мощното физическо натоварване покачва равнищата на неутрофилите и клетките убийци, което може да аргументи леко угнетяване на имунната функционалност. Това от своя страна може да усили риска от развиване на бактериални инфекции, което се отразява отрицателно на тренировките и представянето на спортиста.

Освен това, заради високите равнища на физическа интензивност и успеваемост, спортистите са изложени на по-висок риск от развиване на оксидативен стрес, който може да докара до образуването на свободни радикали, които предизвикват дълготрайно увреждане на тялото им. За да се понижи оксидативният стрес и да се обезврежда образуването на свободни радикали, е значимо да се ядат храни с високи антиоксидантни свойства, като зеленчуци и плодове.

Следователно веганската диета може да помогне за поправяне на някои от вредите, породени от високата активност на физическата интензивност. Според последователите на тази диета тя може да бъде доста потребна за спортистите, защото им оказва помощ да се възстановят по-бързо. Въпреки това, спортистите би трябвало да вземат поради няколко фактора, с цел да задоволят високите си хранителни потребности и да поддържат здравето си.

Специално хранене на спортисти

Учените са провели проучвания за връзката сред веганския метод на живот и спортните достижения, само че тези проучвания са нищожни. Въпреки това, въз основа на наличните проучвания, спортистите, които се хранят с добре уравновесена веганска диета, не демонстрират понижаване на успеваемостта. И въпреки всичко някои специалисти по диета и хранене остават скептични по отношение на пълнотата на веганската диета, изключително за спортисти.

Спортистите би трябвало да извърнат повече внимание на диетата и питателните си привички, в сравнение с елементарните хора. Някои от най-важните хранителни проблеми на спортистите включват витамин 012, омега 3, витамин 0, желязо и други. За страдание, някои от тези хранителни субстанции може да липсват във веганската диета.

Витамин B12

Този витамин се предлага единствено в храни от скотски генезис. B12 е значим за действието на нервната система и за синтеза на ДНК, а дефицитът му ще усили риска от сърдечни болести и може да аргументи необратими неврологични увреждания. Тъй като в растителната диета няма източник на витамин B12, множеството вегани употребяват добавки.

Омега-3 мастни киселини

Омега-3 са доста значими за човешкото здраве; затова хората би трябвало да ги употребяват в диетата си. Благодарение на своите противовъзпалителни свойства, Омега-3 е от значително значение за спортистите, защото интензивната физическа интензивност покачва равнището на инфектиране.

Омега-3 се състои от 11 разнообразни мастни киселини. От тях главните са 3 киселини: ALA (алфа-линоленова киселина АЛК) това е тип киселина в омега-3, която се среща в растенията; обаче две други мастни киселини, DHA (докозахексаенова киселина ДГК) и EPA (ейкозапентаенова киселина ЭПК), не се оферират във веганската диета.

Витамин Д

В момента доста хора имат дефицит на витамин Д, тъй като храната е неприятен източник на този витамин. Обогатено мляко и риба те са най-хубавите източници на витамин Д, макар че гъбите също съдържат дребни количества. За благополучие спортистите, които следват веганска диета, могат да задоволят потребностите си от витамин Д посредством излагане на слънце на кожата си. Витамин Д е нужен за мускулната функционалност, усвояването на калция и здравето на костите.

Желязо

Изключително значимо е спортистите да одобряват задоволително желязо, което транспортира О2 до мускулите. Без желязо осъществяването на всевъзможен тип спортна активност е невероятно. Желязото, получено от скотски артикули, е няколко пъти по-добро от желязото от растителен генезис. Следователно спортистите, които съблюдават веганска диета, би трябвало да употребяват храни, богати на желязо.

Очевидно всеки състезател желае да избегне заболявания. Според резултатите от някои изследвания спортистите, които съблюдават веганска диета, са по-малко податливи на болести. Това евентуално се дължи на имуностимулиращите свойства на растителните храни. Въпреки това, те към момента би трябвало да вземат поради питателните проблеми.


Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР