Някои учени считат, че сегашната вълна на COVID-19 може да

...
Някои учени считат, че сегашната вълна на COVID-19 може да
Коментари Харесай

Politico: Ще се научим ли да живеем с коронавируса след Омикрон?

Някои учени смятат, че сегашната вълна на COVID-19 може да е излаз от траялата 2 години пандемия. Според тях това ще помогне да се премине в нова фаза, в която хората ще се научат да живеят с вируса. Други обаче смятат тези прогнози за по-скоро оптимистични и предизвестяват, че това може да докара до появяването на нова и по-опасна разновидност на вируса.

Колко огромна може да е вълната?

Политическите водачи в редица страни съпоставят вълната от Омикрон с приливна вълна - във Франция бе регистриран главозамайващ връх от 270 000 случая във вторник, а притеснителни стойности регистрират и страни като Гърция, Италия и Испания. Източноевропейските страни занапред откриват първите си случаи на Омикрон.

Здравните специалисти обаче са съгласни, че за разлика от предходната година интензивните отделения в лечебните заведения не са в риск от препълване. Омикрон пробива имунната преграда, само че изследвания демонстрират, че създадените против инфекцията ваксини към момента защищават от най-лошите сюжет.

Във Англия да вземем за пример - първата европейска страна, записала случаи на Омикрон, регистрираха връх във вторник. Заразени са 200 000, а натискът върху лечебните заведения се ускорява. Броят на пациентите, сложени на вентилация обаче, остава непрекъснат макар увеличаващия се брой на новозаразените. Това е добър сигнал за останалата част от Европа.

Колко зле може да стане?

Омикрон може да пробие имунната отбрана от имунизациите или антителата на преболедували COVID-19. Важното обаче е, че бустерните дози наподобяват ефикасни, а самият Омикрон е по-малко рисков по отношение на предходните разновидности на вируса. Изследванията сочат, че разновидността се концентрира в горните дихателни пътища, заобикаляйки по-чувствителните бели дробове, които водиха и до летални случаи или затруднения.

Здравните системи в обособените страни обаче към момента са под напън макар позитивните данни. Проблемът е огромен, когато огромна част от личния състав в лечебните заведения бъде подложен под карантина. Застрашени са услуги от първа нужда и сериозни инфраструктури, които така и така могат да подкопаят и дребния напредък, който стопанските системи имаха пред последните 2 години.

Всички последици от Омикрон обаче занапред ще стават ясни. Вариантът стартира да се популяризира и измежду по-възрастните хора, които са в риск от по-тежко протичане на заболяването.

Кога ще завърши всичко?

Флеминг Конрадсен, професор в Копенхаген, чака Европа да бъде на доста друго място до края на февруари. Учените допускат, че това може да е завършек на пандемията и вирусът ще продължи да циркулира, само че ще е по-малко рисков за хората. Но измежду специалистите няма консенус за това по какъв начин тъкмо ще се развие пандемията и допустимо ли е това въобще да се случи.

Някои показват, че защитните маски ще станат нещо изцяло регулярно в Европа, какъвто е казусът в Азия по време на грипния сезон.

Съществуват и предизвестия, че е допустимо Омикрон да докара до появяването на по-опасна разновидност на вируса. Причината - няма консенсус измежду учените и по въпроса дали Омикрон ще остане по-малко рисков. Възможно е разновидността да продължи да се развива. Някои назовават бързото разпространяване на разновидността “кутия на Пандора”.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР