Някои турски банки ще ограничат корпоративното кредитиране, след като новите

...
Някои турски банки ще ограничат корпоративното кредитиране, след като новите
Коментари Харесай

Нови правила затрудняват отпускането на кредити от турските банки

Някои турски банки ще лимитират корпоративното кредитиране, откакто новите регулации в страната усилват разноските им и принуждават доста от тях да понижат балансовите си опасности, оповестяват пред Reuters петима източници от банковия и частния бранш. Новите правила, които са част от ексцентричното ръководство на стопанската система от страна на президента Реджеп Ердоган, са засегнали най-много отпущането на дълготрайни заеми.

Според източниците на Reuters въведените през последните месеци регулации за кредитиране и обезпечения са провокирали комплициране и доста въпроси от страна на банките. По-евтините заеми ще продължат да се насочват към по-малките кредитополучатели и експортьори, които са желани от държавното управление, до момента в който цялостното кредитиране евентуално ще се охлади. Банките считат, че дребните и междинните предприятия (МСП) са по-рискови, само че е по-вероятно да усилят вложенията и наемането на личен състав, а експортьорите оказват помощ за понижаване на комерсиалния недостиг на страната и за попълване на изчерпаните валутни запаси на централната банка.

Миналия месец банката задължи кредиторите да държат дълготрайни облигации с закрепен ваучър като поръчителство за някои заеми, за които се счита, че не подтикват вложенията или износа. Някои кредитори обаче настояват, че притежаването на дълготрайни неликвидни облигации за застраховане на краткосрочни заеми е прекомерно рисковано. Други са поискали от клиентите си да закрият някои заеми, вместо да ги възобновяват, оставяйки фирмите да употребяват личния си капитал, съобщи различен банков източник пред Reuters.
Финансиране на МСП
Регламентът на централната банка от предишния месец планува кредиторите да понижат лихвите по комерсиалните заеми и задължава тези, които не го създадат, да държат по-големи депозити в лири, което докара до изкупуване на държавни облигации. Според банкерите посланието на централната банка към финансовия бранш е да даде евтини заеми на чистите експортьори и МСП или на процедура да върне финансирането на държавното управление като държи облигации. В петък централната банка е отхвърлила настояването на банките да държат задгранична валута вместо дълготрайни облигации в лири. Според писмо, забелязано от Reuters, в отговор кредиторите са изпратили запитвания за това по какъв начин да правят активността си според новите правила. Те включват въпроса по какъв начин новите правила обгръщат компаниите за факторинг и лизинг, по-дългосрочните заеми за планове, както и сливанията и придобиванията.
Реклама
Турската централната банка е декларирала пред Reuters, че е дала отговор на всички тези въпроси в публично управление от предходната седмица. " Предприемат се стъпки за смяна на кредитната конструкция на страната. Ако е належащо, ще има и други, с цел да се насочат заемите към целевите браншове ", съобщи чиновник, осведомен с тематиката. Той също по този начин прибавя, че делът на заемите за МСП, финансирани от централната банка, се е нараснал до 25% от 5% при започване на годината, както и че той ще продължи да се усилва.
Свързани публикации Турция продължи да лимитира заемите за бизнеса 14 август 2022, 13:25 Турция може да бъде глобена от Запада, в случай че оказва помощ на Русия да заобикаля глобите 9 август 2022, 09:55 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Компании
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР